Matka Italiaan Rooma

Matka Italiaan Rooma – maailman kauneimpia kaupunkeja. Täällä Sinua odottavat kapeat romanttiset kadut, hyvä ruoka, hyvä viini, aurinko, korkeat pinjat, iloiset roomalaiset, hauskat tarinat… Ja se tapahtumarikas historia! 

 

Matka Italiaan Rooma

Kaikki me tiedämme tarinan Romuluksesta ja hänen veljestään Remuksesta ja seitsemän kukkulan kaupungista, mutta Roomassa on paljon muutakin. Rooman tarina on kuin historiankirja: jokainen sivu jatkuu edellisestä, ja sitä seuraa toinen jättämällä aina erilaisen jälkeensä. Se on Ikuinen kaupunki. Rooma historiallinen arvo on sen verran poikkeuksellinen Unescon maailmanperintökohteiden joukossa, että Unesco joutui miettimään uudelleen, mitä tarkoittaa tarkalleen ”historiallinen keskusta”. Käsite laajeni myöhemmin. Odotettavasti ja oikeutetusti. Rooma kuuluu Keski-Italiaan sijoittuvaan Lazion hallinnollisen alueeseen, joka on länsimäisen kulttuurin kehtona tunnettu lisäksi myös järvistä, kylpylöistä, vehreistä kukkuloista, vuorista, Tiber-joesta ja sen Tyrrhenanmeren rannikosta. Roomassa on todella paljon nähtävää. Lue sivuiltamme, mitä voit nähdä tässä viehättävässä kaupungissa: Antiikin ajan Roomassa ja sen ympärillä, Vatikaanissa ja Tiberjoen länsirannalla, suihkulähteiden, torien ja puistojen kaupungissa. Tässä artikkelissa keskitymme käytännön asioihin.

Mitä Roomassa kannattaa syödä? Paikallistuotteita kuten esimerkiksi makkaroita, juustoja, oliiviöljyllä maustettuna, Cerveterissa kasvatettua artisokkaa ja Nemissa kasvatettuja mansikoita, Larianon ja Genzanon leipää, Ariccian porchettaa (fenkolilla maustettu kokonaisena paistettu sika), Palombara Sabinassa kasvatettuja kirsikoita, kastanjoita, härkäpapuja, persikoita, viikunoita ja oliiveja. Tyypillisiä laziolaisia ruokia ovat bucatini all’amatriciana, pasta, joka on maustettu guanciale-pekonilla, tomaatilla, pecorino-juustolla, peperoncini-paprikoilla ja oliiviöljyllä; rigatoni-pasta alla carbonara; juustolla ja pippurilla (cacio e pepe) maustetut spaghetit, penne-pasta all’arrabbiata (tomaattia, chili-paprikaa, valkosipulia, oliiviöljyä). Erilaisia keittoja, jotka sisältävät papuja, härkäpapuja, kikherneitä, linssejä. Abbacchio (lammasta). Pecorino-juustoa. Tozzetti-pikkuleipiä; valkoviinillä maustettuja munkkeja, Pupazza frascatana-akaasiahunajalla maustettuja pikkuleipiä. Näitä viinilajeja viljellään Laziossa: Zagarolo, Montecompatri-Colonna, Frascati, Marino, Colli Albani, Colli Lanuvi ni, Velletri, Cesanese di Olevano Romano, Genazzano, Castelli Romani ja Cori. Ostokset. Mitäpä Roomassa ei voisi ostaa! Maukkaiden yllä mainittujen elintarvikkeiden lisäksi Roomassa kannattaa – ainakin sovittaa laadukkaita italialaisia vaatteita ja pehmeitä jalkineita. Keskivertomatkailijat löytävät varmaan mieluisia tuliaisia esimerkiksi näiltä kaduilta: Via Condotti, Via Borgognona, Via Frattina sekä Piazza di Spagna-aukion kupeesta. Roomasta saa muun muussa myös erilaisia keittiötarvikkeita, joita ei ihan noin helposti löydy Suomesta. Ks. hintataso Italia.

Retket. Jos oleskelet Roomassa pitempään, kannattaa miettiä vierailua kaupungin ulkopuolella. Pelkästään jo Lazion seudulla löytyy monia retkikohteita. Näistä Unescon maailmanperintölistalle pääsivät seuraavat kohteet: kylpyläkaupunki Tivoli (32 km Roomasta koilliseen), jossa ovat sekä Hadrianuksen residenssi Villa Adriana (Unesco), että Villa d’Este-kartano (Unesco), jota pidetään puutarhasuunnittelunkin mestariteoksena; Cerveterin ja Tarquinian etruskinekropolit (Unesco). Näihin kohteisiin pääsee toki omatoimisesti, mutta helpommalla pääset jos varaat itsellesi yksityisen retken esimerkiksi Adrian Matkoilta.  Voit myös käydä myös rannalla Rooman Rivieralla esimerkiksi Lido di Ostiassa. Pääset myös kauemmalle. Esimerkiksi Civitavecchian satamasta pääsee ainakin Sardinialle, Sisilialle, Korsikalle ja Barcelonaan. Lisäksi voit Rooman loman jatkeena käydä vaikka Toscanassa, esimerkiksi Firenzessä, Sienassa tai rauhallisemmassa Itä-Toscanassa. Lisätietoja: turismoroma.it.

Colosseum on ehdottomasti Italian tai maailman nähtävyyksien symboli. Antiikin aikana tämän nähtävyyden nimi oli Amphitheatrum Flavium, eli Flaviusten amfiteatteri, ja Colosseum-nimitys otettiin käyttöön vasta keskiajalla. Colosseum (rakennettu 79-96 jKr.) oli epäilemättä Rooman valtakunnan kaunein teatteri, johon mahtui kerrallaan 50 tuhatta katsojaa, jotka istuivat yhteiskunnallisen asemansa mukaan alhaalta ylöspäin. Amfiteatterissa seurattiin gladiaattoreiden ja eläimien välistä taistelua, mutta myös meritaistelujen simulointia. Järjestelmät toimivat erinomaisesti: lyhyessä ajassa pystyttiin evakuoimaan kaikki katsojat. Colosseumissa taisteltiin noin 500 vuoden aikana. Entiset taistelulähtöpaikat näkyvät areenan alta luolaverkostosta. Foro Romano eli Forum Romanum oli antiikin Rooman sydän. Forum Romanum oli tasavallan ajan (509-27 eKr.) poliittinen, uskonnollinen ja kaupallinen keskus. Täällä Palatinus -kukkulan juuressa järjestettiin vaaleja, kokoontui senaatti, pidettiin kuuluisiakin puheita, ja tänne marssivat roomalaisjoukot omilta valloitusretkiltään. Nykyisin forumista näkyy vain osa: on temppeleitä, kirkkoja ja riemukaaria. Riemukaaret rakennuttivat keisarit suurien sotavoittojen kunniaksi. Niitä on kolme, joista yksi, Augustuksen, ei säilynyt. Tituksen riemunkaari juhlii roomalaisten voittoa juutalaisia vastaan ja kolmas on Septimus Severuksen kaari. Keskeisiä paikkoja olivat comitium ja siihen kuulunut curia, katetut basilikat (kokous-, oikeudenkäynti- ja kauppakäyntitiloja) sekä palvontapaikat (Saturnuksen, Kastorin ja Polluxin temppelit). Fori Imperiali kuuluu luokkaan ”muut forumit” sillä edellisessä kappaleessa mainittu forum ei ole kaupungin ainoa. Forum Romanumin käydessä ahtaaksi sen ympäristöön rakennettiin muita keisariforumeita. Melkein kaikki keisarit rakensivat kukin oman foruminsa vuoron perään, jotta pääsisivät osoittamaan omaa mahtiaan ja valtaansa. Täällä ovat kaivamiset vielä pahasti kesken.

Piazza del Campidoglio on Michelangelon suunnittelema upea aukio. Siellä Michelangelo suunnitteli Capitolium -kukkulalle aukion, joka on kuin suuri terassi kaupungin yllä. Hän sijoitti sen laidalle kolme uljasta rakennusta: Palazzo Senatorion, Palazzo dei Conservatorin, ja Palazzo Nuovon. Näissä jälkimmäisissä sijaitsevat nykyisin museot kuten Musei Capitolini, jossa voi nähdä maalauksia 1300-1700-luvuilta, keisarien rintakuvia ja kuuluisan susipatsaan (400-500-luku eKr.). Susipatsaan repliikki löytyy myös ulkona aukion läheisyydestä.

Toisin kuin lähiympäristö, Piazza Venezia on aivan toista aikakautta, 1900-luvun alkupuoliskolta. Vilkasliikenteisen aukion kiintopisteenä on valkoinen Monumento a Vittorio Emmanuele II:n monumentti. Ensimmäisen yhdistetyn Italian kuninkaan kunniaksi pystytetty monumentti aiheutti paljon kritiikkiä koska sen pystyttäminen vaati paljon uhrausta, jotta kokonaisuus mahtuisi paikalle. Piti mm. purkaa joitakin arvokkaita historiallisia rakennuksia. Vitivalkoisen monumentin keskiössä on Viktor Emanuelin muistomerkki, jonka alapuolella on tuntemattoman sotilaan patsas. Viime vuosisadalla rakennus tuli tunnetuksi koska Mussolini piti sitä omana virka-asuntonaan, ja jonka parvekkeelta hän piti puheita. Vastapäätä monumenttia sijaitsee Piazza Foro Traiano. Alueella näkyy 38-metrinen Trajanuksen voitonpylväs ja Trajanuksen kauppahallit. Trajanus kuului juhlituimpiin roomalaismahtikeisareihin (98-117 jKr.), jonka suosio kasvoi erityisesti Daakian valloituksen jälkeen. Hänen uurnaansa säilytettiin muistomerkin jalustassa. Muistomerkin huipulla oli aikaisemmin häntä esittävä veistos, mutta 1500-luvulla vaihdettiin tilalle Pyhän Pietarin patsas. Trajanuksen pylväs oli myöhemmin inspiraatio monille taiteilijoille vastaavissa tilaratkaisussa, mm. sellaiset pylväät löytyvät wieniläisen Karlskirchen edessä. Lisätietoja: turismoroma.it

Rooma on suihkulähteiden kaupunki. Niitä on kaupungissa useita satoja. Kuuluisin on kuitenkin Fontana di Trevi. Suihkulähteen tekivät kuuluisaksi Anita Ekberg ja Marcello Mastroianni Federico Fellinin ohjaamassa elokuvassa La Dolce Vita. Tämä rehevä barokkiaikakauden Niccolò Salvin suunnittelema veistos pystytettiin paikalle 1700-luvulla. Keskiössä on Neptunus, joka johtaa merihevosten vetämiä hevoskärryjä. Vasemmanpuoleinen veistos esittää yltäkylläisyyttä ja oikeapuoleinen terveyttä. Vesi altaassa esittää merta, jonka kuningas on Neptunus. Heitä kolikko olan yli Fontana di Treviin ja toivo, että joskus palaisit Roomaan. Voit heittää kaksikin, ehkä toiveesi toteutuu varmemmin. Lisää suihkulähteitä. Barokkityylinen Piazza Navona on pitkänomainen barokkityylinen aukio, joka on tunnettu suihkulähteistä, joista kuuluisin on Fontana dei Fiumi (1651). Gian Lorenzo Berninin suunnittelema Neljän joen suihkulähde esittää Euroopan Tonavaa, Aasian Gangesta, Afrikan Niiliä ja Uuden maailman Rio de la Plataa. Tämän suihkulähteen lisäksi aukiolla on myös kaksi muuta suihkulähdettä: Neptunille omistettu Fontana del Nettuno ja Fontana del Moro. Piazza Navonalla voi vaikka pistäytyä kahvilla tai jäätelöllä, tai ihan vaan istuskella hetki penkillä.

Pienehköllä Piazza della Rotonda-aukiolla sijaitseva Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikin ajan rakennus (118-125 jKr). Rakennukseen pääsee vaikuttavan portiikin läpi. Temppelin erikoisuus on suuri, kupoli halkaisijaltaan 43 metriä. Kupoli edustaa taivasta ja sen keskellä oleva valoaukko aurinkoa. Rafael on haudattu Pantheoniin.

Piazza Campo de Fiori on maalauksellinen ja suosittu kukkais- ja elintarviketori (myydään toki muutakin), josta löytää iloja kaikille aisteille. Paras ajankohta vierailla torilla on aamupäivällä, silloin kun tavaraa vielä riittää ja kauppa käy.

Piazza di Spagna on kolmiomainen aukio, joka kuuluu Rooman kauneimpiin aukioihin, varsinkin keväisin, jolloin portaiden reunoilla komeilevat kukat. Portaat ovat myös suosittu kokoontumispaikka, joten tuskin olet portailla yksin. Espanjalaiset portaat vievät kohti ranskalaista Trinità dei Monti-kirkkoa Pincion kukkulalle. Portaiden edessä on mielenkiintoisen näköinen suihkukaivo. Seudulla on myös monta kiinnostavaa kauppaa. Totuuden suu, eli Bocca della Verità, on pyöreä marmoriveistos, joka esittää hahmoa, jolla on suu auki. Taikauskon mukaan veistos katkaisee valehtelijoilta käden. Veistos löytyy pelkistetyn, keskiajalla rakennetun Basilica Santa Maria in Cosmedin-kirkon oven läheltä.

Villa Borghese on ihana vihreä keidas keskellä kivikaupunkia. Laaja englantilaistyylinen puisto tarjoaa varjoa korkeiden pinjojen ja muun eksoottisen kasvillisuuden alla. Voit käydä museoissakin: Museo e Galleria Borghese tarjoaa kuvanveisto- ja maalaustaidetta. Siellä pääsee näkemään esimerkiksi Caravaggion maalauksia sekä Berninin veistoksia. Etruskilaista taidetta esitellään Museo Nazionale Etruscossa, joka sijaitsee puiston toisella puolella, Villa Giuliassa. Lapsetkin saavat nauttia Villa Borghesen tarjonnasta, sillä puiston kolmannessa laidassa sijaitsee eläintarha. Noin 3-12-vuotiaat lapset saattavat ehkä kiinnostua lasten museosta, jossa esitellään kaupunkia lasten mittasuhteissa. Explora-museo löytyy osoitteesta Via Flaminia 80. Lisätietoja: turismoroma.it

Vatikaania ei voi mitenkään ohittaa Rooman vierailun yhteydessä. Kuulostaa ihmeelliseltä, että maailman suurin kirkko, maailman mittakaavoissa merkittävä museo ja maailmankuulu aukio sijaitsevat maailman pienimmässä valtiossa, jonka pinta-ala on vain 44 hehtaaria. Näin mahtava on paavin valta. Vatikaanista tuli itsenäinen valtio vuonna 1929, kun Italian kanssa solmittiin nk. lateraanisopimus. Vatikaanissa asuu alle tuhat henkilöä. Valtiolla on oma postilaitos, joka julkaisee maansa postimerkkejä. Vatikaanin valuutta on euro. Pyhän istuimen (jonka päämiehenä toimii nyt paavi Franciscus) virallinen kieli on latina, mutta Vatikaaninvaltiossa käytetään kuitenkin toisena virallisena kielenä italiaa. Vatikaaniin pääsee Italiasta, eli Roomasta, esimerkiksi metrolla. Asemat ovat noin 10 minuutin päässä. Varo muuten taskuvarkaita! Rooma on surullisenkuuluisa tästä ”urheilulajista”, joka on Roomassa hiottu melkein täydellisyyden asti. Pitkäkyntiset operoivat usein metrossa. Vatikaanin pienessä valtiossa käy vuosittain miljoonia turisteja, varsinkin pyhien aikana, jolloin keskusaukiolla ja sivukaduilla riittää väkeä tungoksen asti.

Tuskin kunnollinen käynti Roomassa onnistuu ilman Vatikaania, jonka päänähtävyys on Pietarinkirkko. Kirkko on katolisen kirkon pääpyhäkkö. Paitsi että se on suuri (siihen mahtuu samanaikaisesti peräti 60 000 kävijää), se on myös taitavasti tehty – rakennuksessa on renessanssin ja barokin aikakauden kuuluisten mestareiden suunnittelemia osia. Kirkkoon astutaan Piazza San Pietron aukiolta. Mittasuhteellisesti täydellisesti muotoiltu aukion pylväskäytävä rakennettiin 1655-1667 . Se pidetään kuvanveistäjä ja arkkitehdin Gian Lorenzo Berninin (1598-1680) mestariteoksena. Keskellä aukiota löytyy obeliski. Kirkko on alun perin rakennettu paikalle jo 300-luvulla, mutta nykyisen muodon kirkko alkoi saada 1500-luvun alussa, jolloin paavi Julius II palkkasi arkkitehdin Donato Bramanten (1444-1514) rakentamaan uuden kirkon. Bramanten kuoltua muutaman vuoden pääarkkitehtinä jatkoi Rafael. Noin 1500-luvun puolessavälissä pääarkkitehdiksi pestattiin Michelangelo. 1600-luvulla julkisivun päätekijäksi otettiin arkkitehti Carlo Maderno. Kaikki nämä nimekkäät taiteilijat osallistuivat myös sisätilojen suunnitteluun. Niinpä Bernini suunnitteli mm. baldakiinin (alttarikatoksen), pronssisen valtaistuimen, Michelangelo suunnitteli kupolin, mutta myös muita kirkossa olevia yksityiskohtia. Kirkon kuuluisin veistos on Pietà, joka esittää Neitsyt Mariaa, joka sylissään pitelee Jeesusta. Teos oli nuoren, tuolloin vain 24-vuotiaan Michelangelon veistämä. Kupolin huipulle täytyy kiivetä monta rappusta (noin puoleenväliin pääsee myös hissillä), mutta vaiva palkitaan kauniilla näkymillä yli kaupungin. Kirkossa käyntiä varten täytyy pukeutua asiallisesti. Pietarinkirkko ei muuten olekaan paavin kotikirkko, vaan se on Lateraanikirkko, Rooman piispan eli Pyhän istuimen ja Rooman tuomiokirkko.

Vatikaanissa on toinenkin tärkeä nähtävyys: Vatikaanin museot. Museoiden kokoelma on hyvin laaja, eikä niitä pääse läheskään edes juoksemalla käymään läpi, joten on parasta keskittyä vain muutamaan asiaan kerralla. Jonot museoihin ovat pitkät, joten kannattaa ostaa liput etukäteen. Tärkeimmät nähtävyydet ovat Sikstuksen kappelin Michelangelon maalaamat freskot Viimeinen tuomio ja Aatamin luominen, veistos Laokoon ja hänen poikansa, Rafaelin Väittely pyhästä sakramentista ja Ateenan koulu. Ja monta muuta kallisarvoista aarretta. Pietarinkirkosta näkyy Vatikaanin oma viehättävä viheralue, jossa voi vierailla (opastetut kierrokset).

Castel Sant’Angelo, Enkelilinoitus, on linnoitus, joka melkein sijaitsee Vatikaanissa, mutta ei kuitenkaan ihan. Linnoituksen sijaintikaupunki on kuitenkin Rooma, Vatikaanista hieman itään. Linnoitus rakennettiin alun perin keisarilliseksi mausoleumiksi, sen jälkeen sitä käytettiin moneen muuhun tarkoitukseen, kunnes 1400-luvulla siitä tuli paavin asunto. Sijainti oli kätevä, sillä paavi pystyi pakenemaan vaaran tulleen Vatikaaniin pitkää salaista käytävää pitkin. Linnoitus on nykyisin museo, jossa voi mm. nähdä, missä paavit aikoinaan asuivat. Linnoituksen terassin huipulla komeilee valtava 1700-luvulla veistetty arkkienkeli Mikaelia esittävää pronssipatsas. Linnan huipulta on hyvät näkymät, esimerkiksi Ponte Sant’Angelo -sillalle. Tietä linnoitukselle koristelevat Berninin veistämät marmorienkelit. Samalla Tiberjoen länsirannalla, mutta muutama kilometri Vatikaanista etelään sijaitsee Trasteveren viihtyisä kaupunginosa. Trastevere tarkoittaa ”Tiberin vastarannalla”. Trastevere on jo itsestään nähtävyys, jossa on mukava kävellä kapeita katuja pitkin, istahtaa trattoriaan nauttimaan paikallisantimista ja Rooman lämpimästä säästä sekä nauttia elämästä. Myös illallinen Trasteveressa on elämys. Alueella on kaksi tunnettua kirkkoa: Santa Maria in Trastevere, jossa kannattaa ihailla taitavasti keskiajalla laadittuja mosaiikkeja, ja lisäksi kauniita kattomaalauksia sekä pienempi Santa Cecilia in Trastevere. Lisätietoja: turismoroma.it

Lue lisää Italiasta lomakohteena. Adrianin matkat Italiaan.