Matka Keski-Eurooppaan Tonava

Matka Keski-Eurooppaan Tonava – jokiristeilyllä Sinua odottavat keisarillinen Wien, iloinen Budapest, epämuodollinen Bratislava ja rento Wachaun laakso. Risteilyllä pitkin sinistä jokea näet kauniit historialliset  Keski-Eurooppaan kaupungit ja kuulet monta tarinaa. Kenties sen lisäksi Sinulle maistuu vielä muutama aprikoosi, pala Strudelia tai lasillinen Grüne Veltliner-viiniä.

Matka Keski-Eurooppaan Tonava

Wienin historia ja sen kulttuurinähtävyydet liittyvät pitkälti Habsburgien valtakauteen. Kaupungissa on runsaasti nähtävää ja peräti kaksi mainintaa Unescon maailmanperintölistalla: toinen on Wienin historiallinen keskusta, ja toinen Schönbrunnin linna. Stephansdom eli Pyhän Tapanin tuomiokirkko on Wienin maamerkki ja koko Itävallan tärkein kirkko. Kirkko valmistui ensimmäistä kertaa vuonna 1160 kahden entisen kirkon raunioille. Tuomiokirkko siitä tuli 1365 ja 1469/1479 katedraali. Stephansdom edustaa 1300-luvulla muodissa ollutta romaanisen ja goottilaistyylin sekoitusta.

Katedraalista kohti etelää johtaa Kärtnerstrasse, Wienin kuuluisin ostoskatu. Katu on täynnä elämää, josta pitävät huolen lukuisat kauniisti sisustetut kaupat ja ravintolat. Kärtnerstrassen ja Opernring-kadun risteyksessä sijaitsee arvostettu Wienin valtionooppera. Täällä on monet kerrat laulanut mm. sopraano Soile Isokoski. Jos jatkamme Opernringiä kohti länttä, saavumme Burggarten-puiston kohdalle. Suositussa puistossa sijaitsee myös Mozartia esittävä kuuluisa patsas. Toinen puiston kuuluisa patsas on omistettu keisari Frans Josefille, joka hallitsi keisarikuntaa 68 vuotta ja oli yksi kaikkien aikojen pitkäaikaisimpia eurooppalaisia monarkkeja.

Habsburg-hallitsijoiden virka-asunto Hofburg on laaja kokonaisuus, joka palveli sukua ainakin sen 650 vuoden aikana. Mutta laaja oli myös Itävalta-Unkarin monarkia. Hofburg koostuu useammasta palatsista, joiden tyylisuunnat kuvaavat suvun vaiherikasta historiaa: on gotiikkaa, renessanssia, barokkia, rokokoota, kertaustyylejä, jopa jugendia. On aivan mahdoton ajatus kiertää Hofburg yhdessä päivässä. Siksi kannattaa kullakin kerralla keskittyä johonkin kokonaisuuteen. Tässä Hofburgista muutamia poimintoja: Kaiserappartments oli keisarien asuinhuoneisto, joka tarpeen mukaan toimi myös edustustilana, kun kylään tuli muita kruunupäisiä vieraita. Opastuksen kesto on 45 minuuttia. Schatzkammer – aarrekammiossa voi nähdä mm. minkälaisia kruunuja Habsburgien keisarilliset pitivät juhlatilaisuuksissaan. Kokoelma on yksi Euroopan näyttävimpiä. Habsburgit ovat vallassa ollessaan ehtineet saada monenlaisia arvokkaita lahjoja, mm. Meissenin posliinia. Miltä ne näyttävät, selviää Silberkammer-museossa. Se, missä kirkossa Habsburgit kävivät kasteessa, ripittäytymässä, menivät naimisiin ja minne heidät haudattiin, selviää Augustinerkirche – kirkossa.

Espanjalainen ratsastuskoulu Spanische Reiterschule on 400 vuotta vanha wieniläisinstituutio, jonka päätähtenä ovat Lipizzan hevoset. Nykyiset hevoset kasvatetaan Piberin kaupungissa Steiermarkissa. Hevosten koulutus kestää 4 vuotta hiomalla kuvioita entistä monimutkaisemmiksi. Näihin näytöksiin ei ole helppo päästä ilman ennakkovarausta. Liput kannattaa varata etukäteen.

Albertina on maailman laajin taidegrafiikan museo. Museossa pääsee ihailemaan Dürerin, Leonardo da Vincin ja Michelangelon graafisia teoksia. Hofburgin naapurustossa sijaitsee Wienin taidehistoriallinen museo Kunsthistorisches Museum. Museo omistaa yhden maailman tärkeimmistä maalaustaidekokoelmista. Teoksien tekijöinä ovat mm. van Eyck, Bruegel, Rubens, van Dyck, Vermeer, Tizian, Tintoretto, Caravaggio, Dürer, Velázquez, van Gogh. Museon edustalla komeilee hallitsija Maria Teresiaa esittävä patsas. Vastapäätä taidehistoriallista museota sijaitsee luonnontieteellinen museo ja näiden rakennusten tien toisella puolella löytyy MuseumsQuartier – museokortteli, joiden monet museot on omistettu kuvataiteelle. Löytyy toki muitakin, esimerkiksi Lasten museo.

Ensimmäiseen kaupunginosaan (Innere Stadt) kuuluvat lisäksi uusgoottilainen Wienin raatihuone Rathaus, Itävallan kansallisteatteri Burgtheater ja Itävallan parlamentti. Muut tässä esitellyssä mainitut kohteet sijaitsevat historiallisen keskustan ulkopuolella.

Toinen Wienin Unescon maailmanperintökohde on kaunis Schönbrunnin linna. Tällä Wienin suosituimmalla yksittäisellä nähtävyydellä on ollut oma roolinsa Itävallan historiassa. Linnakokonaisuus koostuu itse linnarakennuksesta ja kauniista laajasta puistosta, jossa voi nähdä mm. suihkulähteitä, veistoksia, sekä pienempiä puistoon kuuluvia rakennuksia. Schönbrunnin alueella toimii myös eläintarha. Linnaa alettiin rakentaa 1600-luvun lopussa Habsburgien kesäresidenssiksi. Sen kuuluisimmat asukkaat ovat olleet keisarinna Maria Teresia sekä Frans Joosef ja hänen puolisonsa, Itävallassa rakastettu Sisi. Schönbrunnin puistoon pääsee milloin vaan, mutta linnaan on jo vaikeampaa päästä omatoimisesti.

Toinen kaunis linna- ja puistokokonaisuus sijaitsee kaupungin toisella puolella. Se on barokkipalatsi Belvedere. Palatsi rakennettiin 1700-luvulla kesäresidenssiksi Savoijin prinssi Eugenille. Kyseinen prinssi oli ranskalaissyntyinen Itävallan armeijan marsalkka, joka vihdoinkin onnistui karkottamaan turkkilaiset pois kauas Wienistä. Belvederen puisto on vähintään yhtä kaunis tai vielä kauniimpi kuin Schönbrunn kaikkine veistoksineen ja suihkulähteineen. Belvedere-rakennuksia on kaksi ja niissä sijaitsee Itävallan valtiongallerian kokoelmia, mm. teoksia jugendtyylin aikakaudelta. Wienin Stadtparkissa voi käydä ihailemassa kuuluisan wieniläissäveltäjän Johann Strauss nuoremman muistomerkkiä. Lisätietoja: wien.info.

Tonavan varrella sijaitseva Budapest on kaupunki, jolla on suurkaupungin ilme. Se on kaunis, sivistynyt, iloinen. Budapestissä voi ihailla nähtävyyksiä, nautiskella kylpylässä, iloita monipuolisen ruoan tarjoamista makuelämyksistä. Unkarilainen ruoka on todella maukas. Hallinnollisesti katsoen, Budapest on kaupunkina suhteellisen nuori: se perustettiin vasta 1873, jolloin seudun pienemmät kaupungit Óbuda, Buda ja Pest yhdistettiin. Óbuda ja Buda sijaitsevat Tonavan länsipuolella ja Pest joen itäpuolella. Tämä ei suinkaan tarkoita, että Budapest olisi asuinalueena nuorehko. Päinvastoin. Óbudan alueella asuttiin jo kivikaudella, ja 100-luvulla roomalaiset rakensivat Aquincumin-nimiselle paikalle Pannonian provinssin pääkaupungin. Budapestin varhaiseen historiaan voi tutustua esimerkiksi käymällä Aquincumin museossa. Budasta tuli Unkarin pääkaupunki 1400-luvulla kuningas Matias Corvinuksen aikana, jolloin kuningas asettautui hallitsemaan maata Budan linnasta. Pestin voimakas kehitys alkoi puolestaan vasta 1800-luvulla Budapestin yhdistymisen yhteydessä. Se jatkuu edelleen eikä suinkaan pienellä intensiteetillä. Pest kattaa nykyisin kaksi kolmasosaa Budapestin pinta-alasta.

Budapest on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon kolmen kaupunginosansa ansiosta: Tonavan ranta, Budan linna ympäristöineen ja Andrássy-bulevardi. Näihin nähtävyyksin on ensikertalaisten helpointa tutustua kiertoajelulla, sillä alue on maantieteellisesti laaja. Tonavan ranta. Óbudan, Budan ja Pestin erottaa Tonava-joki. Näitä kaupunginosia yhdistävät kaupungin näyttävät sillat. Kuuluisin, hienoin ja vanhin silloista on Ketjusilta (Széchenyi Lánchíd). Myöhemmin hieman etelämmäksi rakennettiin Elisabetin silta (Erzsébet híd), joka on nimetty huippusuositun Sissi-kuningattaren mukaan. Vielä vähän etelämmäksi rakennettiin Vapauden silta (Szabadság híd). Ketjusillasta pohjoiseen sijaitsee Margitin silta (Margit híd), jolta pääsee kätevästi vaikka Margitinsaarelle (Margitsziget).

Koko upeaa näkymää yli Tonavan kaikkine siltoineen pääsee ihailemaan kiipeämällä Budassa sijaitsevalle Géllert-kukkulalle. Kukkulan päänähtävyys on Sitadelli (Citadella), linnoitus, joka vuoden 1848 kapinan jälkeen rakennettiin Habsburgien käskystä. Linnoituksen eteläpuolella komeilee Vapaudenpatsas, jonka 14-metrinen naishahmo erottuu hyvin Pestinkin puolelle. Budan linna, Unkarin kuninkaiden monivuotinen residenssi, kohoaa Budan linnavuorella 130 metriä Tonavan yläpuolella. Nykyisin linnassa sijaitsevat mm. Kansallisgalleria, Budapestin historiallinen museo sekä Széchenyi-kansalliskirjasto. Myös Unkarin presidentin palatsi löytyy linnanvuoren ympäristöstä. Muita tärkeitä lähellä olevia historiallisia kohteita ovat uusgoottilainen Pyhän Matiaksen kirkko terävine torneineen sekä lähellä sijaitseva Kalastajalinnake. Budan linnanvuorelle pääsee kätevästi köysirataa pitkin (Budavári Sikló). Lippu pitää ostaa erikseen siinäkin tapauksessa, että matkailijalla on voimassa oleva julkisen liikenteen päivälippu.

Laskeudutaan linnanvuorelta, ylitetään silta ja mennään Pestin puolelle. Jos mikä on Budapestin maanmerkki, se on kuvankaunis Unkarin parlamenttitalo. Parlamenttia rakennettiin melkein 20 vuotta, mutta siitä tuli hieno. Talon perustyyli on uusgotiikkaa, jota on höystetty bysantti-, venetsialais- ja barokkityylien vaikutteilla. Edustettuna on myös pohjoismaalainen arkkitehtuuri, sillä pääportaikkoa koristavat ruotsalaisesta graniitista valmistetut 8 pylvästä, jotka aikoinaan lahjoitti Ruotsin ja Norjan kuningas Oskar II. Parlamentissa säilytetään mm. Unkarin kansallissymbolia, Pyhän Tapanin kruunua. Parlamentissa järjestetään opastuskierroksia, mutta siihen voi tutustua myös omin päin. EU-kansalaiset voivat vierailla parlamentissa veloituksetta.

Unescon maailmanperintöluettelossa mainittu yli kahden kilometrin pituinen näyttävä Andrássy-bulevardi on hyvin onnistunut säilyttämään yhtenäisen tyylinsä 1800-luvun loppupuoliskolta. Andrássyn varrella on useita teatteria, joiden joukossa on hieno uusrenessanssi- ja uusbarokkityylillä rakennettu Oopperatalo. Talo on kaunis sekä ulkoa että sisältä. Oopperan sisäänkäyntiä komistavat kahden ansioituneen unkarilaissäveltäjän patsaat: Franz Liszt ja Ferenc Erkel. Andrássy-bulevardia pitkin pääsee Sankarien aukiolle (Hõsök tére), jota ei voi olla huomaamatta aukion keskellä sijaitsevaa 36 metrin korkuista pylvästä. Pylvään huipulla seisoo arkkienkeli Gabriel. Perustaa ympäröi seitsemän heimopäällikön patsaat Árpádin johdolla. Pylvään takana sijaitsevan pylväskäytävän 14 patsasta antavat pikaoppitunnin Unkarin historiasta, alkaen valtion perustajasta Tapani Pyhästä vuosien 1848-49 Habsburgien vastaisen vallankumouksen poliittiseen johtajaan Lajos Kossuthiin saakka. Sankarien aukion laidalla sijaitsevat Kaunotaiteen museo sekä toisella laidalla Taidehalli.

Aukion takaa pääsee jo uimaan, sillä sieltä löytyy Budapestin Szechenyin kylpylä, kuuluisa mm. siitä, että siellä voi kesken uinnin pelata myös shakkia, jos niin huvittaa. Melkein Andrássy-bulevardin alussa hieman kohti Ketjusiltaa sijaitsee Budapestin suurin kirkko – Pyhän Tapanin tuomiokirkko (Szent István Bazilika). Tuomiokirkko on nimetty Tapani I:n, Unkarin ensimmäisen kuninkaan mukaan, ja siellä säilytetään pyhäinjäännöstä, jonka uskotaan olevan Tapani I:n oikea käsi. Katedraalin edusta on yksi kaupungin tapahtumapaikoista, jossa järjestetään vuosittain tunnelmalliset Budapestin joulumarkkinat. Lisätietoja: budapestinfo.hu.

Slovakian Bratislavassa kannattaa tutustua pääkaupungin mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin: arkkipiispan palatsiin, vanhaan raatihuoneeseen, Pyhän Martin tuomiokirkkoon, Mikaelin porttiin ja kansallisteatteriin. Bratislavan linnasta aukeaa kaunis näkymä Tonavalle ja kaupungille. Lisätietoja: visitbratislava.com.
Wachau on 30 kilometriä pitkä laakso Tonavan varrella. Wachaun kulttuurimaisema kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon harmonisen jokimaisemansa ansiosta. Siihen kuuluvat kukkulamaisemat, mutta myös hyvin säilynyt keskiaikainen historia, luostarit, linnat ja rauniot kuten myös esihistoriallisilta ajoilta säilynyt viiniviljely, unohtamatta kuuluisia Heurigen-viinitupia. Seutu on mitä mainiointa aluetta polkupyöräretkille. Tuliaiseksi Marillenschnaps tai Marillenlikör (aprikoosiviinaa tai -liköriä). Dürnstein on pieni kaupunki, joka sijaitsee n 60 km Wienistä länteen Wachaun alueella. Itävaltalaiset kehuvat sitä Wachaun kauneimmaksi. Dürnsteinissa sijaitsi aikoinaan Kuenringerburg – niminen linna, joka toimi mm. Englannin kuninkaan Rikhard Leijonamielen vankilana vuosina 1192-1193. Linnan valitettavasti tuhosivat ruotsalaiset 1600-luvulla.

Keskiaikainen Krems sijaitsee n. 60 km Wienistä länteen ja kuuluu Tonavan varrella sijaitsevaan Wachaun viinituotantoalueeseen. Keskiaikaisen arkkitehtuurin lisäksi kaupungissa viehättävät vanhat puistotiet. Myös Melk kuuluu Wachaun alueeseen. Kaupunki on tunnettu valtavasta barokkityylisestä Tonavan yläpuolella kohoavasta benediktiiniluostaristaan. Lisätietoja: krems.info, visitmelk.com.