Matka Ranskaan Alsace

Matka Ranskaan Alsace – ihailet kauniita romanttisia ristikkotaloja, nautit hyvästä ruoasta ja laatuviineistä, iloisesta tunnelmasta joulumarkkinoiden aikana. Kosmopoliittisessa Strasbourgissa juhlit eurooppalaista kulttuuria parhaimmilaan – täällä kieliä vaihdetaan lennosta. Järjestä itsellesi aikaa myös slow-matkailuun ja ota selvää, minne Alsacen viinitie Sinut lopulta vie.

 

Matka Ranskaan Alsace

Kosmopoliittisessa Strasbourgissa vaihdetaan kielestä toiseen. Strasbourgissa pitää päämajaansa useita kansainvälisiä instituutioita, mm. EU-parlamentti, Euroopan neuvosto ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Tämä ei ole sattumaa, sillä kaupunki on historian kuluessa vaihtanut kieltä ja kulttuuria tiheästi.

Strasbourg on Alsacen alueen pääkaupunki. Tämä on nykykieltä. Jos tämä teksti olisi kirjoitettu esimerkiksi ennen toista maailmansotaa, virke kuuluisi näin: “Strassburg on Elsassin pääkaupunki.” Alsace ja siihen kuuluva Strasbourg on ollut vuoroin Ranskan, vuoroin Saksan tai saksalaisen hallinnon aluetta. Kaupunki on käynyt intensiivisen ranskalaistumisprosessin toisen maailmansodan päätyttyä. Siitä huolimatta moni strasbourgilainen vastaa matkailijan esittämään kysymykseen sujuvasti kummallakin paikallisella kielellä.

Tämä kulttuurien välinen vuorovaikutus historian kuluessa näkyy hyvin selvästi vanhempien rakennusten tyylissä, jossa yhdistyy keskiaikaiselle Saksalle tyypillinen ristikkorakenne ja Ranskan rakennusperinteelle tyypilliset suuret ikkunat. Sellaista näkee muualla harvoin. Strasbourgin rikkaan kulttuuriperinnön ansiosta Unesco on listannut kaupungin maailmanperintökohteiden luetteloon Grande Ile- nimisen historiallisen keskustan ansiosta. Merci, vielen Dank! Strasbourgin ydinkeskusta tunnetaan myös joulumarkkinoista, joita on vietetty kaupungissa jo alkaen 1570. Ranskan vanhimmat joulutorit avautuvat marraskuun lopussa ja päättyvät jouluaattona.

Strasbourg on vanha kaupunki, joka oli olemassa jo ennen roomalaisten tuloa. Roomalaisvallan aikana tehtävänä oli opettaa paikallisasukkaille mm. Vitis vinifera– nimisen kasvin viljelyä, joka osoittautui suurmenestykseksi kautta Alsacen maakunnan historian. Elsassilaisen viiniviljelytaidon maine alkoi levittäytyä keskiaikana Saksaan, Alankomaihin ja Englantiin. Maine kantautui jopa tänne Pohjolaan saakka. Kaupungin vanha, Ill-joella sijaitseva iso tullirakennus (nykyinen ravintola), rakennettu vuonna 1358 (ja uudelleen rakennettu 1956), oli menestyksekäs rahasampo kaupungille, joka vaurastui viemällä viiniä, tekstiiliä ja viljaa, sekä tuomalla ylellisyydeksi katsottuja hyödykkeitä, mm. lasia, nahkaa, turkiksia, silkkiä ja mausteita.

Strasbourgin vauraan keskiajan symboli on kaunis goottilaistyylinen hiekkakivikatedraali, joka ei toki valmistunut hetkessä vaan sitä rakennettiin peräti neljän vuosisadan aikana. Kun se lopulta valmistui vuonna 1439, kirkon 142-metrinen torni oli pitkään maailman korkein rakennus. Katedraalia koristavat kauniit lasimaalaukset ja renessanssiajan mestariteos: astronominen kello.

Samalla aukiolla sijaitsee toinen kuuluisa keskiajan rakennus, vuonna 1427 rakennettu Kammerzell-talo, jonka koristeellinen ja veistoksellinen julkisivu on kokonaisuudessaan veistetty puusta. Talo edustaa saksalaisen myöhäisgotiikan kauneimpia teoksia. Nykyisin talossa toimii ravintola.

Toisenlaista ranskalaista klassista tyyliä edustaa vuosina 1732-42 rakennettu Rohan-palatsi. Palatsin rakennutti aatelismies Armand Gaston Maximilien de Rohan, joka toimi mm. Strasbourgin piispana. Se oli aikakautta, jolloin Strasbourg oli tärkeä Rein-joella sijaitseva sotilaallinen keskus. Rakennus löytyy katedraalin läheltä ja se on nykyisin kolmen taidemuseon koti.

Kaunein Strasbourg on Adrianin ja varmaan monien muidenkin mielestä Petite France – niminen Ill-joen rannalla sijaitseva historiallinen alue. Alue koostuu kauniista saksalaistyylisistä ristikkorakenteisista 1500- ja 1600-luvulla rakennetuista taloista, jotka sijaitsevat kapeilla kujilla ja joiden ympärillä Ill-joki virtaa. Petite France on suosittu kävely- ja ravintola-alue.

Nyky-Strasbourgin ja Euroopan tärkeät instituutiot sijaitsevat Grande Ile’n historiallisen keskustan ulkopuolella ja ovat tyyliltään täysin erilaisia kuin edellä mainitut kauniit koristeelliset rakennukset. Euroopan parlamentti on alumiinilieriötyyppinen rakennus, jossa EU-mepit kokoontuvat kerran kuukaudessa neljäksi päiväksi. Parlamentissa voi myös vierailla. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on niin ikään nykyajan arkkitehtuurin luomus paitsi, että lieriöitä on kaksi, ja näyttää siltä kuin ne olisi katkaistu jotenkin vinottain. Näihin tärkeisiin eurooppalaisiin instituutioihin voi tulla käymään esimerkiksi raitiovaunulla. Lisätietoja: visitstrasbourg.fr.

Vaikka Strasbourgin keskusta onkin kaunis, maaseutu on vielä kauniimpi. Strasbourgin kaupungissa ei tunnetusti kasva Vitis vinifera– nimistä kasvia, mutta Alsacen seudulla kylläkin. Paljon ja hyvän makuista. Strasbourgista jo noin parikymmenen kilometrin etäisyydellä alkaa näkyä kauniita alsacelaisia kyliä, joissa 1400-1500-luvulla rakennetut ristikkorakenteiset talot kilpailevat omalla komeudellaan. Kauniit eriväriset rakennukset ja niiden puiset geometriset kattopalkit antavat taloille persoonallisen ilmeen, ja puiset parvekkeet ja veistokselliset julkisivukoristeet antavat niille ryhtiä. Talojen ilmeen kruunaavat melkein poikkeuksetta hyvin hoidetut punaiset riippupelargonit. Alsace tunnetaan myös käsin maalatuista huonekaluista, haikaroista (Alsacen symboli) ja alueen kulinaarisista erikoisuuksista. Näihin kauneuksiin pääset parhaiten tutustumaan Alsacen viinitietä pitkin, jolloin sinua ilahduttavat viiniköynnösten koristelemat maisemat.

Alsacen vanhaan, jo roomalaisajoista lähtien perinteiseen viinialueeseen, kannattaa tutustua autolla oman ajotahdin mukaisesti, esimerkiksi vuokrattuna Strasbourgista, Frankfurtista, Stuttgartista tai Zürichista. Alsacen viinitiehen viittavia opasteita on riittävästi pitkin matkaa. Adrianin henkilökunta ajoi reittiä, joka alkaa pohjoisessa Obernain kylästä ja päättyy etelässä Sigolsheimin kylään Colmarin kaupungin tuntumaan (jota kutsutaan myös alsacelaisten viinien pääkaupungiksi). Ihailtava ei meinannut loppua. Viinitien kohokohta oli kuitenkin Kayserberg-niminen kylä, jonne Adrian suuntasi vain siksi koska oli nähnyt kylästä kauniita kuvia ja halusi tarkistaa, onko kylä todellakin niin kaunis kuin verkkosivujen kuvat kertoivat. Kyllähän se oli. Kylässä vuorottelevat kapeat kujat, renessanssiaikaiset talot, sillat ja purot. Adrianin vaikuttui myös reitin pohjoispuolella sijaitsevasta pienestä Barr’n kylästä sekä muutaman kilometrin Kayserbergistä pohjoiseen sijaitsevasta Ribeauvillésta, jotka kummatkin ihastuttavat omalla myöhäisen keskiajan arkkitehtuurillaan. Osa viinitiestä kuuluu Parc naturel régional des Ballons des Vosges– luonnonpuistoon, joka ulottuu kolmeen maakuntaan. Yksi luonnonpuiston rakennuksista poikkeaa ympäristöstä hyvinkin paljon. Se on Notre Dame du Haut -kappeli, maailmankuulun arkkitehdin Le Corbusierin luomus, joka pääsi Unescon maailmanperintölistalle arkkitehdin 16 muun teoksen kanssa. Alsacen kuuluisimpia alueviinejä (appellation d’origine controlée) ovat mm. Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot Gris ja Gewurztraminer. Paitsi että Alsacessa maistuvat viinit, siellä maistuu myös ruoka. Se on ranskalaisittain maukasta ja lisäksi sitä tarjoillaan saksalaiskokoisina annoksina. Pas mal! Alsacelaisen keittiön erikoisherkkuja ovat mm. tarte flambée – piirakka, joka on tehty hyvin ohuella pizzapohjaa muistuttavalla pohjalla ja maustettuna kermalla, sipulilla sekä kinkulla. Tuhti choucroute on pääruoka, joka sisältää hapankaalia, makkaroita, lihaa ja perunoita. Lisäksi perinneherkkuja ovat hanhenmaksa, eli pâté de foie gras, ja Munster-juusto. Jälkiruoaksi tarjotaan mustikkaleivoksia ja kaikkialla mainostettua Kougelhopf – vuoassa paistettua maukasta kuivakakkua. Lisätietoja: visit.alsace.

Matkat Alsaceen ja muut Adrianin yhdistelmämatkat.