Matka Saksaan Keski-Saksa

Matka Saksaan Keski-Saksa – on Frankfurtin pilvenpiirtäjiä, kiireistä liike-elämää, leijonakaupunkia, volkkareita, muita autoja, Lutheria, kauniita ristikkotaloja, Bauhaus-rakennuksia. Tämän artikkelin kohteena ovat pilvenpiirtäjistä ja liike-elämästä tuttu Frankfurt, Ala-Saksin leijonakaupunki Braunschweig ja Wolfsburgin autopuisto. Lisäksi seuraamme Martti Lutherin jalanjälkiä.

Matka Saksaan Keski-Saksa

Mainjoen varrella sijaitseva Frankfurt am Main tunnetaan merkittävänä talouselämän kaupunkina, Euroopan tärkeänä finanssikeskuksena, monipuolisesta messutarjonnasta ja vilkkaasta lentokentästään. Näin asiat tietysti ovat. Frankfurtiin ei kuitenkaan ole pakko tulla tekemään pelkästään tiukkaa bisnestä, vaan Frankfurtiin voidaan tulla myös viihtymään. Kaupunki ja sen ympäristö tarjoavat myös tavalliselle vapaa-ajan matkailijalle mielenkiintoisia kokemuksia. Liiketalouden maailman tärkeimpiin kaupunkeihin kuuluvassa Frankfurtissa pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja muita rahoituslaitoksia riittää runsain mitoin. Näistä instituutioista kiinnostavin voisi kuitenkin olla Frankfurtin pörssi, yksi maailman kuuluisimmista arvopapereiden kaupankäyntipaikoista. Pörssissä voidaan vierailla, mutta etukäteen ilmoittautuminen on toivottu. Myös pilvenpiirtäjiä Frankfurtissa riittää. Toki, toisin kuin muilla mantereilla, me eurooppalaiset harvemmin katselemme niitä ihan maailman korkeimpia, vaan suosimme hieman matalampia, yleensä alle 200 metrin korkuisia rakennuksia. Frankfurtissa on myös muutama sen maagisen rajan ylittänyt, mutta valta-osa niistä (useammasta kymmenestä) on kuitenkin alle 200-metrisiä. Moni Frankfurtin pilvenpiirtäjistä sijoittuu Taunusanlage- rautatieaseman läheisyyteen. Tavallisen tallaajan näkökulmasta mielenkiintoisin pilvenpiirtäjä lienee Main Tower, 200-metrinen pilvenpiirtäjä, jonka katolta voi ihailla näkymiä yli Frankfurtin. Tasanteella löytyy kuvakarttoja eri suuntiin, joista näkyy mitä kunkin siluetti esittää. Kartat on laadittu saksalaisittain perusteellisesti ja selkeästi. Erinomainen tapa hahmottaa Frankfurt kertaheitolla! Main Towerin löytäminen saattaa olla kuitenkin hieman haastava sillä pilvenpiirtäjät muistuttavat erehdyttävästi toisiaan – ne sijaitsevat lähekkäin ja kaikki ovat korkeita.

Niinpä lähellä olevassa Euroopan keskuspankin (EKP) päämajassa (sekin jää alle 200 metriä) jo tottuneen kärsivällisesti osataan ohjata harhailevia asiakkaita menemään oikeaan suuntaan. Frankfurtin vaikuttavat pilvenpiirtäjät erottuvat toisellakin tavalla muiden kaupunkien vastaavista korkeista rakennuksista: niiden välillä on tilaa hengittää! Toisin kuin esimerkiksi Manhattanin Down Townissa, Frankfurtin pilvenpiirtäjät sijoittuvat silmälle miellyttävään ympäristöön: rakennusten välillä on puistoja, puistikkoja tai ainakin jokunen vihertävä puu. Niinpä esimerkiksi Taunusanlage- kaupunginosassa viheralue ulottuu muutaman korttelin verran.

Tuntuu, että puistot ovat kunnia-asia Frankfurtin kaupungille, joka panostaa niihin erityisen huolellisesti. Niitä on noin viisikymmentä. Kaupungissa on peräti yli 8 tuhatta muistomerkkiä, joista suuri osa sijoittuu kaupungin eri viheralueelle. Osa niistä esittää anonyymejä hahmoja tai ilmiöitä (esimerkiksi ”Naurava Hannes”), mutta suurin osa on pystytetty ansioituneelle henkilölle, joka on tavalla tai toisella vaikuttanut Frankfurtissa. Niinpä nauravan Hanneksen läheisyydessä seisoo kuuluisa saksalaiskirjailija Friedrich von Schiller. Erityistä arvoa frankfurtilaiset osoittavat kuitenkin Saksan vielä kuuluisampaa kirjailijaa kohtaan. Muistomerkki omistettu Johann Wolfgang von Goethelle (1749 -1832) sijoittuu samannimiselle Goetheplatz-aukiolle. Kyseessä on kaupungin ”oma poika”, jonka synnyintalosta on tehty museo. Museo sijaitsee muistomerkin lähellä kaupungin keskustassa.

Goethen syntymäkodista muutama kortteli kohti itää avautuu Frankfurtin Römerberg-niminen historiallinen keskusta. Nimi viittaa roomalaisaikakauteen, jolloin paikka toimi roomalaisten sotilaiden tukikohtana. Frankfurt-nimi viittaa puolestaan frankkilaisaikakauteen, sillä paikkakunta mainitaan asiakirjoissa jo niinkin varhain kun vuonna 794. Varhaiskeskiajalla nykyisellä aukiolla sijaitsi merovinkinen (frankkilainen kuningassuku) kuninkaankartano. Aukion nykyiset rakennukset ovat kuitenkin paljon nuoremmat. Frankfurt nimittäin tuhoutui pahasti 1944 Ison-Britannian ilmavoimien ilmapommituksissa, joten koko historiallisen keskustan uudelleenrakentaminen on vienyt vuosikausia. Vihdoinkin Dom-Römer on valmis! Aukion tunnetuin rakennus on kaunis puuristikkotyylinen raatihuone. Viehättävä aukio pääsee varsinaiseen loistoon varsinkin adventtiaikana, jolloin raatihuoneen eteen pystytetään näyttävä joulukuusi. Myös viereisellä Paulsplatz-aukiolla järjestetään joulutori. Aukiolla sijaitsevalla Paavalinkirkolla on kansallisen symboliarvo, sillä siinä kokoontui vuosina 1848–1849 Frankfurtin kansalliskokous sekä sitä valmistellut esiparlamentti. Tämäkin alkuperäinen rakennus tuhoutui pommituksessa toisen maailmansodan aikana, mutta pian sodan jälkeen sen tilalle rakennettiin uusi kirkko. Nykyisin Paavalinkirkko ei toimi enää kirkkona, vaan tapahtumapaikkana. Römer-aukion viereisellä aukiolla, mutta vastakkaisella suunnalla, sijaitsee puolestaan Frankfurtin tuomiokirkko. Tälläkin kirkolla on historiallista arvoa, sillä 1200-luvulla rakennetussa goottilaistyylisessä kirkossa vuosina 1562-1792 kruunattiin jopa kymmenen Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan monarkkia.

Frankfurtin noin neljästäkymmenestä museosta monet sijaitsevat Mainjoen rannan tuntumassa. Tarjonta on hyvin monipuolinen. Niistä kiinnostavimmat saattavat olla Soveltavien taiteiden museo, Saksan arkkitehtuurimuseo tai ehkä Elokuvamuseo. Frankfurtissa asuu saksalaisittain keskivertoa enemmän vaurasta väkeä ja siksi kaupungista löytyy paljon eksklusiivisia liikkeitä, luksustavaraa ja maailmankuuluja merkkituotteita, esimerkiksi Goethestrasse-kadun putiikeista. Varsinaiselta runsaan kilometrin pituiselta leveältä Zeil- kauppakadulta löytyy puolestaan useampi kauppakeskus ja tavaratalo.

Mitä Frankfurtissa syödä? Nakkeja (jawohl, se on perinteinen frankfurtilainen makkara), Grüne Soße- 7 yrtin kastiketta, terveellistä rasvatonta Handkäs’ mit Musik –juustoa, hapankaalilla höystettyä Rippchen-porsaankyljystä. Juomaksi omenasiideriä (kyllä, sekin on perinteinen frankfurtilainen juoma). Frankfurt kuuluu Hessenin osavaltioon.

Frankfurtista on helppo tehdä omatoimisia retkiä. Junalla pääsee esimerkiksi kylpyläkaupunkiin Wiesbadeniin, Grimmin veljesten kotikaupunkiin Hanauiin, jugendtyyliseen Darmstadtiin, Gutenberg-museoon Mainziin. Näihinkin kaupunkeihin on mahdollista majoittua sillä niiden ja Frankfurtin välillä ovat hyvät julkiset liikenneyhteydet (junamatkan aikana pääsee paikoittain myös ihmettelemään viininviljelyä aivan radan vieressä). Hessenissä on muitakin mielenkiintoisia kohteita. Tässä on niistä muutama: Unesco-maailmanperintökohteisiin kuuluvat seuraavat alueet: Reinjoen varrella sijaitseva viinikaupunki Rüdesheim, josta alkaa pohjoisen suuntaan siihen kuuluva Ylemmän keskiluokan Reinin laakso (Unesco); Messelin fossillimuseo (Unesco); Lorschin luostari (Unesco) ja roomalainen Saalburg-linnoitus (Unesco). Muita mielenkiintoisia kohteita: perinteinen kylpyläkaupunki Bad Homburg, Seurasaari-tyyppinen Hessenpark-ulkoilmamuseo, Kronberg im Taunus-paikkakunnalla Opel Zoo-eläintarha, Lochmühle-huvipuisto. Lisätietoja: frankfurt-tourismus.de, hessen-tourismus.de.

Tampereen kokoisessa Braunschweigin vaakunassa komeilee leijona. Heraldiikassa leijona merkitsee perinteisesti urhoollisuutta, jaloutta ja voimaa. Vaakuna liittyy vahvasti kaupungin perustajan, Henrik Leijonan historiaan. Henrik Leijona oli sekä Saksin että Baijerin herttua 1100-luvulla. Hän oli oman aikakautensa eräs vaikutusvaltaisimmista ruhtinaista, jonka alaisuuteen kuuluivat alueet, jotka ulottuivat Pohjan- ja Itämereltä Alpeille sekä Westfalenista Pommeriin. Hän mm. perusti Münchenin ja vaikutti Lyypekin kehitykseen. Leijonakuningas valitsi hallitsijapaikaksi itsellensä Braunschweigin. Siihen tarkoituksen Henrik Leijona rakennutti itsellensä Dankwarderoden linnan, joka sijaitsee luonnollisesti kaupungin linnanaukiolla (Burgplatz). Linna on yhä olemassa, mutta rakennuksen keskiaikainen ulkoasu on muutettu 1800-1900-luvujen vaiheessa uusromaniseen tyyliin. Linnassa sijaitsee nykyisin Herttua Anton Ulrich- taidemuseo, jossa esitetään keskiajan historiaa. Linnan edessä sijaitsee Braunschweigin tärkein maamerkki – se on Henrik Leijonan pystyttämä leijonapatsas. Aukion leijonapatsas on kopio. Alkuperäinen patsas sijaitsee ihan vieressä- edellä mainitussa museossa Dankwarderoden linnassa. Samalle linnanaukiolle Henrik Leijona rakennutti myös Braunschweigin katedraalin. Romaaniseen tyyliin rakennettuun Pyhä Blasiuksen tuomiokirkkoon on haudattu sekä Henrik Leijona että hänen perheenjäsenensä. Braunschweigin hyvin säilyneeseen keskiajalta peräisin olevaan asemakaavaan kuuluu myös aukion Huneborstelsches Haus – kaunis puuristikkorakennus, jossa nykyisin sijaitsee alueen käsityöläisten kauppakamari.

Burgplatz-linnanaukiolla järjestetään vuosittain suosittu Braunschweiger Weihnachtsmarkt– joulutori. Joulutoreja on järjestetty jo monen sadan vuoden ajan, sillä Braunschweig on ollut merkittävä kauppakaupunki ja Hansaliiton jäsen. Joulutapahtumissa tarjotaan ohjelmaa myös lapsille, esimerkiksi nukketaeateria. Burgplatzilta itään on nähtävillä toinen, uudenlaisempi linna. Hovilinnassa (Residenzschloss) asuivat Braunschweigin herttuakunnan hallitsijat 1800-luvulla. Rakennus vaurioitui pahasti toisessa maailmansodassa. Linnan keskiosaa kruunaa Euroopan suurin quadriga (nelivaljakko). Linnassa sijaitsee nykyisin mm. Linnamuseo (Schlossmuseum) ja kirjasto. Lisää puuristikkorakennuksia on nähtävillä Magniviertel-alueella. Magnikortteli on kaupungin vanha tunnelmallisella kaupunginosa. Perinteisten talojen vastakohtana alueella sijaitsee myös Happy RIZZI House, joka on saanut nimensä amerikkalaistaustaisen taiteilijan James Rizzin mukaan. Erikoinen hassutteleva talo valmistui 2001. Lähellä tätä kaupunginosaa sijaitsee jo edellä mainittu Herttua Anton Ulrich-taidemuseon päärakennus. Herzog Anton Ulrich Museum- museo kuuluu Saksan merkittävimpien 20 joukkoon ja maailman vanhimpiin taidemuseoihin. Museon kokoelmissa on Rubensin, Rembrandtin, Vermeerin, Cranachin, Dürerin ja Giorginen teoksia. Burgplatzista itään löytyy Altstadtmarkt. Vanhan kaupungin aukiolla on tehty kauppaa jo 700 vuotta ja yhä edelleen. Keskellä keskiaikaista aukiota löytyy suihkukaivo ja ympärillä goottilaistyylisiä rakennuksia, mm. Pyhän Martinkirkko. Kirkko on yksi niistä paikoista, joissa alkukesäisin järjestetään Soli Deo Gloria -niminen vanhan musiikin festivaali. Sopii hyvin tälle kaupungille.

Altstadtmarkt-kauppatorin lisäksi ostoksia kaupungin historiallisessa keskustassa voi tehdä esimerkiksi ostoskeskuksissa Burgpassage, City Point, Schloss-Arkaden. Lapset voisivat ilahtua Henrik Leijonan jalanjälkien seuraamisen sijaan pienten apinoiden tarkkailusta. Niitä ja muita karvaisia kavereita voi nähdä Braunschweigin eläintarhassa. Braunschweigissa syödään perinteisten liharuokien lisukkeeksi esimerkiksi parsaa ja vuonankaalia. Kyytipojaksi sopii esimerkiksi Braunschweiger Mumme– olut, jolla voi toki maustaa monia ruokia (sitä ei ole pakko juoda). Aperitiiviksi voi nauttia Jägermeister-yrttilikööriä, joka valmistetaan lähellä sijaitsevassa Wolfenbüttelin kaupungissa.

Wolfenbüttel on tunnelmallinen keskiaikana perustettu kaupunki, josta löytyy yli 600 ristikkotaloa. Kaupunki sijaitsee vain noin 15 km Braunschweigista etelään. Kyseinen kaupunki on ollut myös valistusajan tärkeimmän saksalaisen runoilijan Gotthold Ephraim Lessingin asuinkaupunki. Jos ristikkotalokaupungista jatkaa kohti etelää, edessä Harzin vuoriston juurella odottaa kylpyläkaupunki Bad Harzburg. Kylpemisen lisäksi voit ulkoilla Harz-vuoristossa ja juoda terveellistä vettä Wandelhalle-talossa.

Wolfsburg- Volkswagenin monipuolinen autopuisto Volkswagen-konsernin perustama laaja Autostadt -teemapuisto tarjoaa monen tason elämyksiä kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita autoista, liikkumisesta, arkkitehtuurista, muotoilusta ja nykyajan teknologiasta sekä haluavat lomalla myös kokea jotakin erilaista, mitä ei löydy esimerkiksi Suomesta. Käynti Wolfsburgin Autostadissa sopii sellaisillekin matkailijoille, jotka eivät ole autoista erittäin kiinnostuneita, sillä monipuolisia elämyksiä riittää melkein jokaiselle. Käyntiä varten on hyvää varata koko päivän. Koska alue on valtava (28 hehtaaria), kannattaa suunnitella vierailu siten, että itseään kiinnostavimmat kohteet katsotaan ensin, sen jälkeen mietitään, mitä seuraavaksi. Puistossa voi nähdä mm. ZeitHausin, vierailijamäärältään maailman suurimman automuseon, jossa on esillä eri automerkkejä (muitakin kuin VW-konserniin kuuluvia) autoilun alkutaipaleelta tähän päivän asti. Toinen teemapuiston kohokohta on kaksi 48 metrin lasitornia, jotka toimivat uusien konsernin autojen säilytyspaikkoina. Kummassakin ”autotallissa” on noin 400 säilytyspaikkaa. Torniin voi kiivetä läpinäkyvällä hissillä erillistä maksua vastaan. Perillä voi uusien autojen lisäksi myös ihmetellä teemapuiston viheralueita, lammikkoja joutsenineen ja vaikka kauempana olevan Wolfsburgin kaupungin maisemia. Paviljonkirakennuksissa esitellään VW konsernin autoja (Seatista Lamborghiniin), toisessa rakennuksessa pohtia autoilun ja kestävän kehityksen suhdetta, käydä 360 asteen elokuvassa. Puisto sopii myös lapsille. Edellä mainittujen aktiviteettien lisäksi lapset pääsevät myös ”autokouluun”, liukumäkeen, suunnittelemaan omia autoja ja myös kokkikouluun. Perheet saavat alennusta, jopa isovanhemmatkin. Teemapuistossa on oma leipomo ja useita ravintoloita. Lisätietoja: 9staedte.de, reiseland-niedersachsen.de, autostadt.de.

“Enkeli taivaan lausui näin”, “Jumala ompi linnamme”, ja monien muiden ikivihreiden virsien tekijä, luterilaisen kirkon perustaja Martti Luther syntyi Eislebenin kaupungissa, jossa hän myös kuoli. Kuten tiedämme, sanoittajan uran luominen ei ollut Lutherin päätarkoituksena, vaan 62 vuotensa aikana Luther ehti tehdä yhtä ja toista: hän oli pappi, teologi, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja – kääntäjä, sillä hänen työnsä seurauksena tavalliset saksalaiset pystyivät ymmärtämään entistä enemmän Raamattua. Kansanomainen kieli lisää tunnetusti demokratiaa.

Lutherin elämän käännekohta tapahtui kuitenkin erään kirkon ovella, jonne hän naulasi kuuluisat 95 teesiänsä. Tästä alkoi Lutherin elämäntyö, joka johti katolisen kirkon hajaannukseen ja protestanttisten kirkkojen syntyyn. Ovi, johon nämä teesit naulattiin, sijaitsi Wittenbergin Linnankirkossa, joka kuuluu Unescon perintökohteisiin. Kirkko on yhä edelleen olemassa, mutta ovi on valitettavasti vaihtunut nuorempaan vuosisatojen kuluessa. Luther itse ei ollut töissä kyseisessä kirkossa, vaan yliopistolla professorina sekä pyhän Marian kirkossa, jossa hän saarnasi. Pyhän Marian kirkko löytyy kaupungin keskustorin kupeesta. Sen edessä olevalta aukiolta löytyy kaksi patsasta: toinen on omistettu Lutherille, toinen hänen kollegalleen, uskonpuhdistaja Philipp Melanchtonille. Molempien uskonpuhdistajien asuintalot kuuluvat niin ikään Unescon perintökohteisiin, aivan kuten Wittenbergin pyhän Marian kirkko sekä Lutherin synnyin- ja kuolintalot Eislebenissa. Wittenbergissä asui samoihin aikoihin myös kuuluisa saksalainen taidemaalari Lucas Cranach vanhempi. Cranach-talossa voi nähdä painotalon, jossa aikoinaan painettiin Lutherin tekstejä. Uskonpuhdistajien lisäsi Wittenbergin toinen nähtävyys on Historiatalo, jossa voi perehtyä Nukkumattiin, Trabanteihin, arkielämään ja DDR-designiin toisen maailmansodan päättymisestä Saksan yhdistymiseen asti. Wittenbergistä ei ole tunnetusti tullut pyhiinvaelluskohdetta, onneksi. Siksi Wittenberg on miellyttävä pienehkö kaupunki, jossa matkailija saa tilaisuuden perehtyä kaikessa rauhassa Lutherin jalanjälkiin. Adrianin henkilökunta muistaa ikuisesti paikallisravintolan valmistaman keiton. Maukasta lähiruokaa ja edullisesti. Eisleben ja Wittenberg kuuluvat Saksi-Anhaltiin. Tämä suhteellisen pieni osavaltio on tunnettu myös useammasta muusta Unesco-kohteesta.

Aivan toisenlaista Unescon kulttuuriperintöä edustaa Bauhaus-arkkitehtuuri, joka syntyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen Weimarin ja Dessaun kaupunkeihin. Koulukunnan johtohahmona oli saksalainen arkkitehti Walter Gropius, jonka tavoitteena oli yhdistää arkkitehtuuri ja taide tehokkain menetelmiin uuden muotokielen avulla. Koulukunnan ratkaisut olivat uutta Euroopassa, jossa ennen ensimmäistä maailmansotaa pyrittiin jäljittelemään vanhoja rakennustyylejä. Bauhausin innoittaja oli myös suomalainen funktionalismista tunnettu arkkitehti Alvar Aalto. Bauhausin koulukuntaan voi tutustua esimerkiksi Dessauissa. Arkkitehtuurin opinahjon lisäksi alueella pääsee vierailemaan mestareiden taloissa, joissa asuivat 1920-luvulla Gropiuksen lisäksi muitakin nimekkäitä arkkitehteja ja taiteilijoita, mm. Paul Klee. Alueella on muitakin rakennuksia, mm. liiketiloja.

Monet kuitenkin pitävät kauniimpana perinteistä ristikkotaloarkkitehtuuria. Sellaisen näkee kun suuntaa keskiaikaiseen Quedlinburgiin, jota kutsutaan myös saksalaiseksi kehdoksi. Ristikkotaloja on kaupungissa noin 1300, mikä on eniten Saksassa. Sen kunniaksi kaupunkiin on perustettu ristikkotalomuseo, Fachwerkmuseum Ständerbau. Tässä tunnelmallisessa ristikkotalokaupungissa järjestetään vuosittain niin ikään tunnelmalliset joulumarkkinat marraskuun lopusta jouluaattoon saakka. Keskiaikaisen ristikkotalotyylin lisäksi Quedlinburgissa on lisäksi edustettuna nuorempaa jugendtyyliä sekä romaanista tyyliä. Romaanista tyyliä löytyy kaupungin kukkulalta. Quedlinburgin linnan historia alkoi jo 929, jolloin Saksan ensimmäinen kuningas Henrik I Linnustaja lahjoitti linnan vaimolleen Mathildelle. Isän kruunun peri Henrin poika Otto, joka vahvisti lahjan virallisesti kuuluvan äidillensä Mathildelle. Hän jopa antoi äidillensä luvan harjoittaa luostaritoimintaa, minkä äiti innokkaasti otti vastaan. Ylhäisön tyttärille tarkoitettu luostarikoulu jatkoikin samassa linnassa 1800-luvun alkuun. Kuningas Henrik I Linnustaja haudattiin linnan alueelle, haudan ympärille rakennettiin myöhemmin kappeli, joka laajeni 1100-luvulla romaanityyliseksi Pyhän Servatiuksen kirkoksi. Kappeliin haudattiin myös luostarin perustaja kuningatar Mathilde. Otto muutti paikkakunnalta muualle. Hänellä oli muita suunnitelmia: piti perustaa uusi valtio. Tämä onnistuikin vuonna 962, jolloin Otto Suuresta tuli ensimmäinen Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari. Kaikki edellä mainitut kohteet (vanhakaupunki, linna ja siihen kuuluva kirkko) kuuluvat Unescon kulttuuriperintölistalle.

Erilaisia maisemia toisaalta edustaa Wörlitzin kuninkaallinen puutarha. Puutarhan sijainti on sentään jo tuttu: se on Dessau, sama kaupunki, joka mainittiin edellisissä kappaleissa Bauhaus-arkkitehtuurin ansiosta. Dessau-Wörlitzin kuninkaallinen puutarha edustaa kuitenkin erilaista historiallista aikakautta kuin varhainen Quedlinburgin linna tai viime vuosisadan funktionalismi. Laajan englantilaistyylisen puutarhan perusti englantilaisen kulttuurin ystävänä tunnettu ruhtinas Leopold III Friedrich Franz 1700-luvulla. Ruhtinas etsi inspiraatiota puutarhalleen matkustaessaan myös muualla Euroopassa sekä Aasian maissa. Puutarha-alueella on erityylisiä linnoja, maisemoituja puistoalueita, puutarhoja, siltoja, veneitä ja erilaisia arkkitehtuurillisia yksityiskohtia. Myös tämä Dessaun kohde mainitaan Unescon maailmanperintöluettelossa. Entä lapset? Saalfelder Feengrotten– nimiset keijuluolat, jotka pääsivät Guinnessin ennätyskirjaan maailman värikkäimpinä luolina. Keijujen lisäksi perheet voivat tutustua muihin taruolentoihin, kuten peikkoihin, tai alfeihiin, ja heilua toimintapuistossa. Vanhemmat voivat sinä aikana vaikka hengittää terveellistä luolailmaa. Alueella on myös kylpylöitä: noin 10 km Quedlinburginsta Thale Therme samannimisellä paikkakunnalla. Lisätietoja: saxony-anhalt-tourism.eu.

Lue lisää Saksasta lomakohteena. Adrianin matkat Saksaan.