Matka Saksaan Saksi

Matka Saksaan Saksi – taiteilijoiden Dresden, musiikkikaupunki Leipzig ja aito Görlitz. Lisäksi kuvataidetta, posliinia, jalokiviä, kelloja ja maitograppaa, vuoristomaisemia, historiaa kaukaa ja läheltä, kolmen valtion rajaseutua, tornikaupunkia… ja lisäksi paljon muuta kiinnostavaa. Saksi on todella monipuolinen. 

Matka Saksaan Saksi

Elbejoki tekee kaksi mutkaa Saksin keskiosan viiniviljelyalueella. Tähän kauniiseen jokimaisemaan sijoittuu vuonna 1206 perustettu Dresden. Elbeniityt (Elbwiesen) kulkeva toista kymmentä kilometriä molemmin puolin jokea kaupungin läpi vain sisäkaupunginkia lukuunottamatta. Käydäänpä siellä. Muutama vuosisata kaupungin perustamisen jälkeen Dresdeniin syntyi August II Väkevä (1670 –1733). Se oli onnenpotku kaupungille ainakin kestävän matkailun kannalta. Juuri hänen ansiostaan Dresdenistä tuli kaunis ja mielenkiintoinen vierailukohde. August II Väkevä oli Saksin vaaliruhtinas ja Puola-Liettuan kuningas. Hän oli taiteiden ja arkkitehtuurin suojelija. Hallitsija keräsi mahtavan taidekokoelman ja rakennutti barokkipalatseja. Hän myös houkutteli Dresdeniin eurooppalaisia taiteilijoita. Moni heistä asettuikin Dresdeniin, ja sen seurauksena siitä tuli merkittävä kulttuurikeskus Euroopassa.

Dresdenissä ovat toimineet eri aikakausina mm. säveltäjät Richard Wagner, Richard Strauss, taidemaalarit Ernst Ludwig Kirchner ja Oskar Kokoschka ja arkkitehti Gottfried Semper. Dresdenissä syntyi myös runoilijan Friedrich Schillerin runo Oodi ilolle. Siitä ansiosta kaupunki sai lisänimeksi ”Elben Firenze”. August II Väkevä ja yleinen myönteinen kulttuuri-ilmapiiri oli Dresdenin onni.

Dresdenin epäonni koitui toisen maailmansodan aikana, jolloin liittoutuneet pommittivat kaupunkia silmittömästi ja perusteellisesti. Kaikki piti rakentaa uudelleen. Ylösnouseminen tuhkasta kesti kauan, monta kymmentä vuotta. Nyt Dresdenin pitäisi olla valmis.

Historiallisen Dresdenin tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat aika lähellä toisiaan. Huolimatta siitä, kunnon perehtymiseen pitää varata aikaa, vähintään yksi päivä. Dresdenin nähtävyyksiä Ennen kuin ylitetään Elbejoki ja vieraillaan historiallisessa keskustassa, pysähdytään Neustädter Markt-aukiolla. Siinä se on: August Väkevä itse, taiteen, kulttuurin, estetiikan ja Dresdenin kaupungin ystävä. Kiitolliset dresdeniläiset pystyttivät siitä syystä hallitsijalle kunnon muistomerkin, jonka paljastamista kuningas ei kuitenkaan ehtinyt nähdä elämänsä aikana. Loistelias Kultainen ratsastaja -niminen patsas (Goldener Reiter) rakennettiin aluin perin kuparisena, mutta myöhemmin patsaaseen lisättiin runsaasti kultaa. Saksilainen Aurinkokuninkaan kollega olisi varmaan ollut nykyluomukseen tyytyväinen.

Ylitämme joen ja aloitamme tutustumiseen historialliseen Dresdeniin Semperoper –talosta. Saksan todennäköisesti kaunein oopperatalo on nimetty suunnittelijansa, arkkitehti Gottfried Semperin mukaan, aivan kuten ooppera Pariisissa arkkitehti Charles Garnierin mukaan. Onpa kiitettävä kunnianosoitus arkkitehdille! Tässä kauniissa uusrenessanssityylisessä rakennuksessa on esiintynyt monia nimekkäitä taiteilijoita, mm. kapellimestarit Richard Wagner ja Karl Böhm. Suomalaisista laulajista tänne ovat päässeet esiintymään mm. sopraanot Camilla Nylund ja Tuuli Takala sekä bassobaritoni Jukka Rasilainen.

Vieressä sijaitsee myöhäistä barokkiaikakautta edustava Zwingerin palatsi. Elämänsä tilaustyön ehti nähdä myös August II Väkevä itse, sillä palatsi valmistui ennen kuninkaan kuolemaa. Veistoksellisessa Zwingerin rakennuksessa sijaitsee nykyisin kolme museota. Niistä on tärkein vanhojen mestareiden kokoelma (jossa on näytillä esimerkiksi Rafaelin enkelit). Zwingerin toisessa museossa on matemaattis-fysikaalinen salonki, jossa voi perehtyä kattavasti tieteellisiin instrumentteihin, mm. astronomisiin mittausvälineisiin 1500-luvulta alkaen. Kolmas museo on omistettu posliinille. On suuri onni, että August Väkevä arvosti myös posliinitaidetta, sillä Zwingerissä sijaitsee maailmalaajuisin ja arvokkain ”valkoisen kullan”posliinikokoelma. Parempaa katsausta posliinitaiteeseen ei saa muualta. Vaikka Zwinger olikin August Väkevän elämäntyö, hän ei kuitenkaan asunut linnassa, vaan hän tyytyi asumaan sukunsa omistamassa Dresdenin linnassa. Dresdenin linna (Residenzschloss) on Saksin vaaliruhtinaiden ja Saksin kuningaskunnan hallitsijoiden asuinpaikka. Wettinin hallitsijasuku ei ole ihan tavallinen aatelissuku, ennen kaikkea sen pitkän, tuhatvuotisen historiansa ansiosta. Suku elää yhä ja voi hyvin. Kuuluisimmat suvun jälkeläiset ovat esimerkiksi Britannian kuningatar Elisabet II ja Belgian kuningas Philippe. Nykyisin tässä monia rakennustyylejä edustavassa historiallisessa rakennuksessa sijaitsee useita museoita. Niistä on kuuluisin Vihreä holvi (Grüne Gewölbe). Museossa sijaitsee Euroopan suurin jalokivi- ja arvoesineiden kokoelma. Jalokivet, korut ja taide-esineet kuuluivat Wettinin hallitsijasuvulle ja edustavat eri aikakausien tyylejä renessanssista klassisismiin. Museo jakautuu kahteen osastoon. Toiseen, historialliseen osastoon, täytyy varata lippu etukäteen. Aarrekammion perusti tietysti kukapa muu kuin August Väkevä. Hän avasi sen yleisölle 1724 suvun vaurautta piilottamatta.

Dresdenin linnan takana Augustusstraße -kadulta löytyy harvinainen teos: maailman suurin posliinista tehty taideteos. Teoksen nimi on Fürstenzug-muraali. Yli sadan metrin pituinen muraali esittää Wettinin hallitsijasuvun 34 hallitsijaa ajalla 1127-1873. Hallitsijatittelit olivat mm. rajakreivi, herttua, vaaliruhtinas ja kuningas. Taideteos on laadittu maailman kuuluisammasta Meissen-posliinista. Dresdenin rautatieaseman aulasta löytyy muuten toinen valtava posliinista tehty taideteos. Se esittää Saksin kauneimpia linnoja.

Muraali johtaa kohti Neumarkt-aukiota, joka on jälleenrakennettu onnistuneesti jäljittelemällä barokkityyliä. Aukion komistus on Dresedenin kenties tärkein nähtävyys: kaunis barokkityylinen 1700-luvulla rakennettu Frauenkirche. Kirkko valmistui vasta 2005. Lopputulos on hurmaava. Kukapa uskoisi, että kyseessä on evankelis-luterilainen kirkkorakennus: kirkosta löytyy lukuisia koristeita, veistoksia, kullattuja yksityiskohtia, kaaria, valoisia seinämaalauksia ja paljon muitakin yksityiskohtia. Kyllä se vain on: sen edustalla seisoo Martti Lutherin patsas. Dresdenissä pidetään vuosittain Saksan vanhimmat Striezelmarkt-nimiset joulumarkkinat. Perinne on jatkunut niinkin pitkään kuin vuodesta 1434. Joulutoreja järjestetään kaupungissa peräti 11 paikassa. Pääpaikka on kuitenkin Altmarkt-niminen aukio. Täällä on kuitenkin erityisen lystikästä toisena adventtisunnuntaina, jolloin kaupungissa leivotaan jättikokoinen Christstollen, eli tuttavallisemmin Stollen. Tämä kuuluisa jouluinen hedelmäpulla on siis Dresdenistä kotoisin.

Dresdenin historiallisessa keskustassa on olemassa toinenkin kirkko, roomalais-katolinen Hofkirche, viralliselta nimeltään Kathedrale Sanctissimae Trinitatis. Barokkityylinen tuomiokirkko on yksi suurimmista kirkkorakennuksista Saksin osavaltiossa. August Väkevä vaihtoi uskontonsa katolilaisuuteen 1600-luvun lopulla. Elbe virtaa 23 kilometriä Dresdenin halki esteettömästi ja niittyjen ympäröimänä.

Näköala Elbelle ja kaupungin historialliseen keskustaan aukeaa Brühlin terassilta, jossa voi istahtaa penkille ja nauttia maisemista. Dresdenin Elbejokilaakso kuului Unescon maailmanperintöluetteloon vuosina 2004-2009. Syy poistamiseen oli uuden, Waldschlösschenin sillan rakentaminen jokilaakson yli lähellä Dresdenin historiallista keskustaa. Dresdeniläiset pitivät kuitenkin siltaa Unescoa tärkeämpänä. Toinen silta, jonka rakentaminen aiheutti aikoinaan niin ikään kiistaa kuuluu nykyisin jopa Dresdeniin nähtävyyksiin. Kyseessä on 1800-luvun lopussa rakennettu Sininen ihme (Blaues Wunder). Brühlin terassilta onkin hyvä jatkaa risteilyä Elbeä pitkin linnojen kierrokselle. Tämä tapahtuu parhaiten siipiratasaluksella. Dresdenin kautta kulkee maailman suurin ja vanhin yhä toimiva siipiratasaluslaivasto. Laivasto kuuluu Sächsische Dampfschiffahrt-nimiselle yhtiölle. Risteilyn aikana pääsee laivasta käsin ihailemaan Elben 1800-luvulla rakennettuja linnoja. Määräpaikka on Pillnitz, joka tunnetaan kauniista linnasta ja puistosta. Yksi Pillnitzin asukkaista oli kreivitär Constantia von Cosel, August Väkevän suosikkirakastajatar (heitä oli monta). Kreivitär sai sen lahjaksi August Väkevältä. Kovin monta vuotta kreivitär ei siinä kuitenkaan ehtinyt asua, koska kreivitär joutui myöhemmin epäsuosioon ja hallitsija otti sen takaisin itsellensä. Saksilaiset ovat aina olleet hyviä optisissa, mittaus- ja muissa laitteissa, jotka vaativat tarkkuutta.

Yksi paikkakunnista, jossa sellaista taitoa harrastetaan, on pienehkö Glashütte-niminen kaupunki, joka on nykyisin saksalaisten luksuskellojen keskus. Paikkakunnalla toimii useampi kellovalmistaja. Niistä kuluisimmat ovat A. Lange & Söhne ja Glashütte Original. Arvokkaan kellon voi ostaa Dresdenin Frauenkirchen kupeessa olevasta myymälästä. Halvempi tuliainen Dresdenistä on joku maitotuote. Sen ei välttämättä tarvitse olla litra maitoa tai juustoviipalepaketti, koska ehdottamassamme Pfunds-myymälässä myydään kaikkea muutakin, esimerkiksi maitosaippuaa tai jopa maitograppaa! Sellaisen löytää maailman kauneimmassa meijerituotteiden myymälästä osoitteessa Bautzner Straße 79, Dresden. Jos ei pidä maitograppasta, aina voi ostaa viiniä. Saksin seudulla on viljelty viiniä jo yli 850 vuoden ajan, joten tietotaito on varmaankin kohdalla. Viininviljelyalueet sijaitsevat luonnollisesti Elben kupeessa, varsinkin Dresdenin pohjoispuolella. Wackerbarthin linnassa, on esimerkiksi valmistettu kuohuviiniä jo pitkään. Vincenz Richter-nimisellä viinitilalla saa puolestaan tutustua useampiin saksilaisiin viineihin, kuten mm. eksoottisilta kuulostaviin Kerner-, Dornfelder- ja Müller-Thurgau -lajikkeisiin.

Viinitilan ristikkotalossa sijaitsevassa ravintolassa saa nauttia historiallisesta ympäristöstä ja tyypillisistä saksilaisista ruokaherkuista. Ruoat katetaan Meissen posliinista valmistetuille lautasille. Posliinin aristokraattia Eipä ole ihme, sillä ravintola sijaitsee Meissenin kaupungin historiallisessa ydinkeskustassa. Meissen tunnetaan saksilaisesta valkoisesta kullasta, posliinista. Meissenissä sijaitsee Euroopan vanhin posliinitehdas, joka on toiminut yli 300 vuoden ajan. Meissenin posliini lukeutuu maailman laadukkaimpiin. Ei ihme, että edellä mainitun Dresdenin Fürstenzug-muraaliin valittiin juuri arvokas meisseniläinen posliini. Tehtaan klassikko, nk. sipulikuvio on valloittanut eurooppalaiset kauniin kattauksen ystävät jo monta vuosisataa sitten. Sipulikuviolla varustettuja laadukkaita astioita saa myös Suomesta, toki toisen valmistajan tuottamina. Siksi niitä myydään edullisemmin kuin alkuperäisiä Meissen-posliiniastioita. Posliinitehtaassa voi myös vierailla, käydä posliinimuseossa, ruokailla, ja tietysti tehdä myös ostoksia. Meissen on historiallinen kaupunki, jota kutsutaan Saksin kehdoksi. Meissenistä käsin Saksin rajakreivit ja muut virkaveljet hallitsivat maata monta sataa vuotta ennen kuin Dresdenistä tuli Saksin pääkaupunki. Tärkeän kaupungin statuksen Meissen sai runsaasta hopeakaivostuotannosta, joka oli keskiaikana tuottoisaa liiketoiminta. Hopea toi vaurautta seudulle, ja sen mukana myös mahtia ja vaikutusvaltaa koko Saksille. Tuskinpa muuten Dresdenissä olisi niin paljon ihastuttavaa arkkitehtuuria, sekä näytillä jalokiviä ja muita kalleuksia. Meissenillä on ollut myös tuuria, sillä kaupunkia ei ole koskaan tuhottu historian aikana. Harvinaisen hyvin säilyneen historiallisen keskustan tärkein nähtävyys on Albrechtsburgin linna, myöhäiseen goottilaistyyliin rakennettu hallitsijoiden asuinpaikka. Albrechtsburg on Saksan ensimmäinen linna, joka rakennettiin nimenomaan asumistarkoitukseen, eikä puolustukseen.

Lasten Dresden. Dresdenin keskustassa sijaitsee lapsille tarkoitettu junarata. Rautatiepuisto (Parkeisenbahn) on lapsiperheille tarkoitettu puisto, josta löytyy pienoisrautatie. Vaikka junia kuljettavatkin aikuiset, rautatien toimintaan osallistuvat aktiivisesti myös lapset toimimalla esimerkiksi konduktööreinä. Rautatie toimii kesäaikana kaupungin Großer Garten- keskuspuistossa. Eräs junien pysähdyspaikoista on Dresdenin eläintarha. Meissenilläkin on oma, pienempi eläintarha. Elben jokiristeily on tarkoitettu suuremmille lapsille, mutta pienemmätkin voivat nauttia Elbejoen maisemista Königstein– huvipuistossa. Huvipuistossa voi Miniatur-Elbtat-osastolla ihmetellä Saksin junaradan ympärillä olevia kauniita maisemia, jotka on esitetty pienoiskoossa. Lisäksi voi kiipeillä, hypätä trampoliinilla, seikkailla labyrintissa, ja uskalias nuoriso voi myös testata Benji-hyppämistä. Mäkeä voi laskea rinteessä myös kesäisin esimerkiksi Altenbergin kylässä. Jos sataa vettä niin silloin voi käydä Dresdenin Georg-Arnhold-Bad– vesipuiston sisätiloissa. Aivan pienille lapsille Dresdenissä on kaksi leikkipaikkaa, joissa voi kiipeillä, hyppiä trampoliinilla, laskea liukumäkeä tai vaikka katsoa 3D-elokuvia myös sisätiloissa. Ne ovat Remmi-Demmi Kinderland ja Playport Dresden. Tiedoksi muuten (iso)vanhemmille: Dresdenissä sijaitsee myös suositun saksalaisen lastenkirjailijan Erich Kästnerin museo (Pojat salapoliiseina, Töpö ja Anton). Myös Karl Mayn, toisen (entisen) nuorten suosikkikirjailijan museo löytyy Dresdenistä (Winnetou). Ostoksia ja muita huveja Dresdenin seudulla Jos aikaa on niukasti, eikä ehdi maaliman kauneimpaan meijerituotteiden myymälään, perinteiselle viinitilalle tai jos luksuskellon osto ei sovi lomabudjettiin, kannattaa suunnata suoraan Dresdenin keskustan ostoskeskuksiin. Sellainen on esimerkiksi Altmarkt-Galerie, joka sijaitsee Altmarkt-aukiolla Frauenkirchenin kupeessa. Samalla aukiolla järjestetään kuuluisa dresdeniläinen joulutori. Illalla voi mennä esimerkiksi Semper-oopperaan tai kuuntelemaan jazzia Jazzclub Tonne-klubille. Jazzmusiikin ystäville tarjoutuu vuosittain toukokuussa mahdollisuus kuunnella elävää Dixieland-tyypistä musiikkia Dresdenin Dixieland-festivaalilla. Suunnilleen samoihin aikoihin järjestetään Dresdenin musiikkifestivaali, jonka repertuaari on lähinnä klassista musiikkia. Aina voi tietysti käydä illalla syömässä. Saksilaista ruokaa tarjotaan ainakin ravintoloissa Altmarktkeller ja Sophienkeller. Lue lisää Dresdenin ravintolatarjonnasta.

Dresdenin seudulta etelään, romanttisessa Saksin Sveitsissä, on myös useita kylpylöitä. Saksin Sveitsi on hiekkakivivuoriston ympärillä sijaitseva alue, joka jatkuu Tšekin puolelle. Vuoriston korkein huippu on Große Zschirnstein (562 m). Huomattava osa aluetta on suojeltua mukaan lukien Saksin Sveitsin kansallispuisto, joka sijaitsee Elben itäisellä puolella. Läntiseltä puolelta Elbeä löytyy Königsteinin linnoitus, yksi Euroopan suurimmista vuorilinnoituksista. Mainitsemme kaksi suojelualueella sijaitsevaa kylpyläpaikkakuntaa. Bad Schandau on esimerkiksi erikoistunut Kneipp-hoitoihin. Lähellä on myös parantavan ilmaston omaava kylpyläkaupunki Rathen. Lisätietoja: dresden.de.

Leipzigiin mennään tekemään kauppoja suurten ja arvostettujen messujen ansiosta. Messut ovat jatkuneet tässä kaupungissa jo yli 850 vuotta, pitempään kuin missään muualla maailmassa. Bisnestä osattiin siis tehdä tässä saksilaisessa kaupungissa jo aikoja sitten. Matkailijoiden Leipzig tunnetaan kuitenkin musiikkikaupunkina. Tässä kaupungissa suuri saksalainen säveltäjä Johann Sebastian Bach (1685-1750) vietti elämänsä viimeiset 27 vuotta. Asuessaan Leipzigissä syntyi monia Bachin teoksia, mm. Matteus-passio, ja Johannes-passio. Nämä teokset tuskin olisivat syntyneet ilman Bachin leipätyötä Leipzigin Tuomaskirkossa. Siellä hän toimi kirkon kanttorina sekä Tuomaskoulun musiikinopettajana. Kirkon yhteydessä toimi myös Tuomaskuoro, poikakuoro, jonka johtajana oli Bach itse. Tuomaskuoro on yksi maailman vanhimmista kuoroinstituutioista. Se perustettiin jo vuonna 1212, eli 286 vuotta aikaisemmin kuin Wienin poikakuoro ja 740 vuotta aikaisemmin kuin Helsingin Cantores Minores. Adrian ei kuitenkaan väitä, etteivätkö Wienin ja Helsingin poikakuorot olisivat huonoja. Päinvastoin, molemmat ovat alansa huippuluokkaa. Bach oli sen ajan globaali työntekijä ja joutui vaihtamaan asuinpaikkaansa tiheästi työn perässä. Kauimmin hän kuitenkin viihtyi Leipzigissä. Bachin elämäntyö tunnustettiin yleisemmin vasta 1800-luvun toisella puoliskolla. Se ei kuitenkaan auttanut häntä taloudellisesti, koska hän ehti kuolla noin sata vuotta sitä ennen. Siitä huolimatta hänen viimeisin asuintalonsa Tuomaskoulun kiinteistössä purettiin 1900-luvun alussa.

Leipzigiläiset ovat yrittäneet kuitenkin hyvittää omaatuntoaan. Jokavuotinen kesäkuussa pidettävä Leipzigin Bach-festivaali perustettiin vuonna 1908, ja Bach- museo perustettiin vuonna 1985. Museo ei siis sijaitse Bachin viimeisessä asuintalossa, vaan hänen ystävänsä liikemies Bosen talossa vastapäätä Tuomaskirkkoa. Kirkko itsekin on nähtävyys. Myös säveltäjät Felix Mendelssohn on asunut Leipzigissa, niin ikään Robert Schumann sekä Richard Wagner, joka on syntynytkin Leipzigissä. Leipzigin konserttitalo Gewandhaus on toiminut yli 350 vuotta. Talo sijaitsee Augustusplatz-aukiolla. Maailman nimekkäimpiin kuuluvia kapellimestareita on johtanut orkesteria, viime aikoina mm. Kurt Masur ja Riccardo Chailly. Leipzigissä on myös yksi maailman merkittävimmistä musiikki-instrumenttimuseoista, joka sijaitsee Grassi-museossa. Näin rikas musiikkiperintö tietysti velvoittaa, ja siksi Leipzigiin on historian aikana perustettu useampia musiikki-instrumenttitehtaita. Yksi niistä on Blüthner, yksi arvostetuimmista pianovalmistajista maailmassa. Blüthner-pianolla tai flyygelillä on soittanut monta nimekästä taiteilijaa, mm. Johannes Brahms, Gustav Mahler, Béla Bartók, Claude Debussy, Richard Wagner, Johann Strauss, Pjotr Tšaikovski, Dmitri Šostakovitš.

Leipzigin muita nähtävyyksiä ja elämyksiä, ostoksia ja ravintoloita Leipzigistä alkoi myös DDR:n loppu. Tämä tapahtui vuonna 1989, jolloin itäsaksalaiset kyllästyivät vuonna 1949 perustettuun ” demokraattiseen tasavaltaan”.

Rauhallisen vallankumouksen mielenosoituspaikat olivat mm. Pyhän Nikolauksen kirkko, Augustusplatz-aukio ja Promenadenring-puisto. Augustusplatzilla Helmut Kohl piti historiallisen puheensa 1990, jolloin hän antoi tukensa paikallisille Saksan yhdistymistä ajaneille politiikoille. Loppu on sitten historiaa. Samalla aukiolla järjestetään vuosittain suomalainen joulukylä osana Leipzigin vuodesta 1458 alkanutta joulumarkkinakinaperinnettä. Pyhän Nikolauksen kirkon toisella puolella sijaitsee Leipzigin renessanssityylinen vanha raatihuone. Läheltä löytyy ruokapaikkoja, esimerkiksi ravintola Auerbachs Keller, joka perustettiin jo 1525. Ravintolassa tarjotaan saksilaista perinneruokaa. Leipzigiläinen oluterikoisuus on Gose, jälkikäynyt, samea olut, jossa on omalaatuinen maku. Ostoksille voi lähteä vaikka ostoskeskukseen Mädler Passage. Helsingin Kaapelitehtaan tapainen entinen puuvillan kehruutehdas on nykyisin kulttuurikeskus, jossa on monenlaista taidetta: gallerioita, muotoilijoiden, vaate-ja korusuunnittelijoiden myymälöitä, tanssitiloja ja muuta sen väliltä. Saksi on perinteistä teollisuusseutua, jossa on valmistettu autoja jo yli 100 vuotta.

Vauhtiautoista pitäville kerrotaan, että Leipzigissä valmistetaan Porsche-merkkisiä autoja. Autoihin voi käydä tutustumassa, niitä koeajaa tai muutenkin ihailla Porsche-keskuksessa. Leipzigistä löytyy myös Euroopan suurin, 91 metrin korkuinen muistomerkki. Se on omistettu Leipzigin taistelun muistolle, joka tapahtui 1813 Ranskan keisarin Napoleon I:n ja liittoutuneiden (Venäjä, Preussi, Itävalta ja Ruotsi) joukkojen välillä. Napoleon hävisi taistelun. Kyseessä oli yksi Euroopan suurimmista taisteluista, johon osallistui 600 000 sotilasta, ja heistä kuoli peräti 125 000. Ruotsin riveissä taisteli myös suomalaisia.

Entinen ja nykyinen Chemnitz sijaitsee noin 80 km Leipzigistä etelään. Saman verran Chemnitzista on matkaa Dresdeniin. Kaupungin nimi oli vuosien 1953-1990 välillä Karl-Marx-Stadt. Tästä syystä kaupunkiin rakennettiin 7,10 metrin korkuinen hänen nimeänsä kantava pysti, maailman toiseksi suurin. Tämä onkin kaupungin tärkein nähtävyys. Mutta miksi juuri Karl Marx? Ei sitä tiedä kukaan. Nimi on todennäköisesti annettu myötäjäislahjaksi, koska sekä Dresden että Leipzig olivat liian tunnettuja kaupunkeja brändeinä. Chemnitz todennäköisesti valikoitui uhriksi. Karl Marxilla ei ollut varsinaisesti mitään siteitä Chemnitziin, paitsi, että hänen junansa pysähtyi Cheminitzin rautatieasemalle silloin kuin filosofi matkusti Saksassa. Toinen selitys on, että Chemnitz oli vahva teollisuuskaupunki ja että ”Saksin Manchesterissa” oli vahva työväenliike. Teolliseen Manchesteriin Marxilla olikin jonkin verran siteitä, koska siellä asui hänen ystävänsä Friedrich Engels. Teollista Chemnitziä pommitettiin rajusti toisessa maailmansodassa eikä rakennuksia jäänyt paljoa jäljelle. Tuhkasta kuitenkin noustiin, mutta Chemnitzin keskustaa ei ole koskaan rakennettu täysin uudelleen. Tärkeimmät historialliset nähtävyydet on sentään onnistettu rakentamaan uudelleen. Niistä mielenkiintoisimmat sijaitsevat Markt-aukiolla. Kyseessä on Doppelrathaus, eli kaksoisraatihuone. Tämä kokonaisuus koostuu kahdesta historiallisesta rakennuksesta: vanhasta ja uudesta raatihuoneesta. Valkoinen myöhäisgoottilainen raatihuone rakennettiin 1400-luvun lopussa. Vanhan raatihuoneen korkeasta tornista on paras näkyvyys torille ja kaupungin kattojen ylle. Uusi raatihuone valmistui vasta 1900-luvun alussa. Uudella raatihuoneella on oma Rolandin patsas, joka symbolisoi vapautta. Markt-aukion kupeessa voi samalla tehdä ostoksia koska tavaratalo Galeria Kaufhof sijaitsee aivan vieressä. Vastaavan toisen maailman surullisen kohtalon kokivat myös kaupungin maamerkki, 1500-luvulla alun perin rakennettu punatiilinen Punainen Torni, sekä esimerkiksi Theaterplatzin rakennukset. Pyhälle Pietarille omistettu kirkko (St. Petrikirche) selviytyi vähillä vaurioilla, mutta Chemnitzin oopperatalo tuhoutui täysin. Uutta oopperaa rakennettiin vuosikymmeniä, kunnes se valmistui 1992. Oopperatalossa on laulanut suomalaisiakin, esimerkiksi mezzosopraano Tiina Penttinen ja tenori Markku Runne. Chemnitzin kaupungin teollisuushistoriaan voi tutustua Chemnitzin teollisuusmuseossa. Lasten loma Leipzigissä. Jos lapsilta kysyisi, mikä Saksin alue mahtaa olla kiinnostavin, niin moni äänestäisi Leipzigin seudun puolesta, sillä tarjonta on runsasta. Seuraaviksi mainittuja aktiviteettejä kannattaa lapsiperheiden harkita loman suunnitellussa. Leipzigissä sijaitseva Belantis on itäisen Saksan suurin huvipuisto. Teemoiksi on valittu faaraot, kreivit, ritarit ja löytöretkeilijät. Leipzigissä sijaitsee myös leikkipuisto EuroEddy. Pallomeri ja liukumäet sisätiloissa. Leipzigin eläintarha on yksi maailman vanhimpia. Siellä voi nähdä mm. koalan. Leipzigin Sachsen Therme tarjoaa subtrooppisia elämyksiä: palmuja, porealtaita, vesiputouksia. Muualla Leipzigin seudulla. Zeiss-planetaariossa tarjotaan ohjelmaa kaikenikäisille säästä riippumatta. Lasten leikkitalo KISPI puolestaan liukumäkiä, trampoliinia, legopalikoita ja tietokonepelejä. Lichtenauissa sijaitseva Aurinkomaan puisto tunnetaan maailmanpyörästä. Aivan Tšekin rajalla sijaitseva Lelumaa tarjoaa pomppimis- ja liukumäkiohjelman lisäksi retkiä menneeseen maailmaan. Plohnin vapaa-ajan puistossa voit tutustua mm. satumaailmaan, kiipeämiskylään, dinoihin ja vanhojen autojen maailmaan. Miniatyyrimaailma on nähtävissä Miniwelt Sachsen -puistossa. Nähtävillä on yli 100 rakennusta ympäri maailmaa Aleksandriasta Dresdenin Frauenkirche-kirkkoon. Eibenstockissa sijaitseva All-Weather Bobsleigh Run kertoo, että talvella sekä kesällä saa laskea pulkkamäkeä. Vesipuistossa Atlantis voi laskea liukumäkeä sääolosuhteista riippumatta. Vesiliukumäki on 53 metrin pituinen. Kylpylässä Johannisbad Freiberg voivat nauttia myös lasten vanhemmat vaikka saunaosastoilla. Lasten altaiden lämpötila on 32C. Kylpylät. Lapset viihtyvät varmaan myös vanhempien kanssa kylpylässä. Leipzigin seudun kylpylät sijoittuvat Chemnitzista etelään, esimerkiksi Warmbadiin (Wolkensteiniin) ja Wiesenbadiin. Edellinen on Saksin vanhin kylpylää, jolla on 600 vuoden perinteet, ja jälkimmäinen tarjoaa parantavaa fluoridi ja hiilidioksidi-hoitoa varsinkin tuki- ja liikuntaelimille. Lisätietoja: leipzig.travel.

Adrianin henkilökunnalle meinasi tulla tippa silmään eränä heinäkuisena päivänä, jolloin seisoimme kolmen maan rajalla. Paikan nimi on Dreiländerpunkt, eli kolmen valtion piste. Yhteen kameralinssiin mahtui kolme valtiota, joiden välillä oli vain Neisse-joki. Adrian seisoi Saksassa, ja joen toisella puolella oli kaksi muuta valtiota: vasemmalla Puola ja oikealla Tšekki. Lähistön kaupungit ovat Saksan Zittau, Puolan Bogatynia ja Tšekin Hrádek nad Nisou. Kolme läheistä kaupunkia, kolme erilaista kulttuuria ja kieltä. Ei rajoja. Kuinka yksinkertaista. Eikä laisinkaan itsestään selvää! Tämän vuosisadan alussa kasvanut nuoren polven edustaja ihmetteli Adrianin innostusta. -Mitkä ihmeen rajat? Emmekö me olekaan Euroopan unionissa? -Niin, tosiaan, olemme. Täällä vietettiin suuret juhlat vuonna 2004, jolloin Puola ja Tšekki liittyivät EU:hun. Euroopan tähtihetki, ihan oikeutetusti. Toivottavasti liikkumista vaikeuttavat piikkilangat ja muut vastaavat keksinnöt ovat ikuisesti ohi.

Saksanpuolinen Zittau on pienehkö kaupunki Saksin itäisessä osassa, joka tunnetaan Ylä-Lausitzina. Kaupunki on yli 760-vuotias. Hyvin säilyneessä historiallisessa keskustassa näkyy merkkejä entisestä hyvinvoivasta kaupungista, joka mm. harjoitti kauppaa ja pani olutta. Zittausta löytyy myös kaksi keskiajan paastoliinaa. Paastoliina on liina, jolla paastoaikana (46 päivää) peitettiin alttareita, tauluja ja muita uskontoon kuuluvia esineitä. Liina otettiin pois vasta pääsiäisenä. Tapa on yli 1000-vuotias. Zittaun paastoliinat ovat 1400-1500-luvuilta. Toinen niistä on varsin kookas, mitoiltaan 8,20×6,80 cm. Muita kaupungin nähtävyyksiä ovat mm. Markplatz-aukio ja sen raatihuone, sekä 1500-luvun ”valkoisen kullan” talo, Suolatalo (Salzhaus). Zittau sijaitsee Zittaun (Lausitzin) vuorialueen juuressa. Zittaun vuoristoalueen luonnonpuistoon voi kätevästi tutustua Zittausta käsin koska sinne johtaa kaupungista kapearaiteinen rautatie. Nykyaikaisten junien lisäksi ajella voi myös vanhalla höyryveturilla. Onpa harvinainen herkku! Juna pysähtyy mm. Oybinissa, joka tunnetaan mm. vuorella sijaitsevasta romanttisesta linnanrauniosta. Juna pysähtyy myös Jonsdorfissa. Molemmat kylät ovat parantavan ilmaston omaavia paikkakuntia. Luonnonpuistossa on monia pyöräily- ja patikointipolkuja. Jonsdorfin perhostalossa voidaan nähdä 200 perhoslajia, ja lisäksi liskoja, käärmeitä, hämähäkkejä ja hyönteisiä. Paikka sopii kaikenikäisille. Lapset saattavat riemastua myös Oberoderwitzin kylän Toboggan Run liukumäen vauhdista tai Großschönau :n vesipuistosta Trixi. Siellä voi tietysti levätä koko perhe. Tarjolla on jopa lyhyt matka Suomeen saunojen avulla.

Görtlitzin 4000 muistomerkkiä Ylä-Lausitzin suuri kaupunki on Görlitz. Se on Saksan itäisin, ja monien mielestä kaunein kaupunki. Kaupunki jakautuu kahtia, ja Neissen toisella puolella on Puolan Zgorzelec. Sillat yhdistävät kaupungit. Görlitz on hyvin säilynyt kaupunki, joka on säästynyt sodasta että DDR:n aikaisesta ”uudistamisesta”. Görlitzissa on peräti noin 4000 rakennusmuistomerkkiä, jotka edustavat eri aikakausia. Kaupungin tunnelma on kiireetön, aivan kuten se muistuttaisi meitä menneiltä ajoilta, varsinkin sen viehättävässä vanhassakaupungissa.

Görlitzissa on säilynyt monta rakennusta, jotka edustavat eri aikakausien tyylejä: on myöhäisgotiikkaa, renessanssia, barokkia ja jugendia. Tämän vuoksi kaupungissa on kuvattu Hollywood-elokuvia, joissa Görlitz on välillä näytellyt vanhaa Pariisia, välillä kuviteltua Zubrowkan valtiota. Görlitzin kuuluisimman nähtävyydet ovat mm. 1300-luvulla rakennettu raatihuone ja siihen kuuluva 1500-luvulla pystytetty kellotapuli; Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko 1400-luvulta Neisse-joen vieressä; 46-metrin korkuinen 1200-luvulla pystytetty Paksu torni (Dicker Turm); Untermarkt-aukion renessanssityylisiä asuintaloja, ja mm. Schönhof-palatsi. Samalla Untermarkt-aukiolla järjestetään vuosittain joulumarkkinat.

Demianiplatz-aukiolla on ihastuttava jugendtyylinen tavaratalo. Sinne ostoksille heti kun tavaratalo avautuu! Ostoksia voi tehdä myös muualla. Keskustan ostoskatuja ja –toreja ovat mm. Berliner Strasse, Postplatz, Marienplatz. Vaihtoehtoinen ja ”luova” ostoskatu on Jakobstrasse, jossa sijaitsee mm. kaunis satavuotias Strassburg Passage-ostoskeskus. Keskustan ravintolasuosituksia: Schneider Stube, Zur schwarzen Kunst. Lasten Görlitz: lelumuseo, jossa on näytillä yli 4000 leikkikalua 1850-luvulta nykypäivään. Görlitzistäkin löytyy eläintarha. Näytillä on yli 600 eläintä, ja erikoisuutena on Tiibettikylä. Bad Muskaun kylpylä ja Unesco-kohde Zittau ja Görlitz eivät ole ainoita Saksan ja Puolan välisiä rajakaupunkeja. Sellainen on myös Bad Muskau. Bad Muskau on pieni rajakaupunki, joka tuli maailmantietoisuuteen laajan, kauniin englantilaistyylisen puiston ansiosta.

Muskaunpuiston perusti ruhtinas Hermann von Pückler-Muskau (1785-1871). Alussa hän elätti itsensä sotilaana, mutta vaihtoi myöhemmin toiseen ammattiin, josta hän todella piti: ruhtinas päättyi puistojen suunnittelijaksi. Hän aloitti maisema-arkkitehdin uransa ostamalla tontin itsellensä 1815. Kolmenkymmenen vuoden aikana ruhtinas loi valtavalle, yhteensä 830 hehtaarin kokoiselle tilalle Keski-Euroopan suurimman englantilaistyylisen maisemapuiston. Puistolla on myös puolalainen nimi Park Mużakowski, koska puisto jakautuu kahteen valtioon. Välillä on vain Neissejoki. Harmonisen suunnittelunsa ansiosta puisto on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Keskeinen puistorakennus on Muskaun Uusi linna, joka on toki vanha, rakennettu jo 1834. Elämäntyönsä lisäksi ruhtinas suunnitteli myös muita linnanpuistoja Saksassa. Eräs niistä on Branitzin linnan puisto. Lisäksi hän kirjoitti matkakertomuksia koska hän matkusti paljon myös Afrikassa ja Aasiassa. Bad Muskau on nykyisin kylpylä sillä kaupunki sai kylpyläoikeudet 1960-luvulla, vaikka rautapitoiset vesilähteet havaittiin jo ruhtinaan elämän aikana. Myöhemmin paljastui, että paikkakunnalta löytyy lisäksi parantavia lämpimiä suolavesilähteitä sekä rikkipitoisia lähteitä.

Bautzen – tornien kaupunki Görlitzista länteen noin puolessa matkassa Dresdeniin sijaitsee Bautzen. Ylä-Lausitziin kuuluva Keravan kokoinen kaupunki näkyy kauas moottoritielle. Kaupunki on tiiviisti rakennettu ja siluettia hallitsevat tornit. Bautzen on vanha, tuhatvuotinen kaupunki. Bautzenin historiallinen keskusta on hyvin säilynyt. Bautzenin keskiaikaiset kujat ja aukiot saattavat kertoa monta menneisyyden tarinaa. Bautzen on siitä poikkeava kaupunki, ettei siellä ole yksittäisiä ”pakko nähdä” -nähtävyyksiä, vaan kaupungin kauneus piilee kaupungin yleiskuvassa. Sitä varten kannattaa kiivetä esimerkiksi Alte Wasserkunst -nimiselle tornille, osoite Wendischer Kirchhof 2. Melkein 50 metrin korkeudelta avautuu näkymä Bautzenin vanhaan kaupunkiin. Kaupungista erottuvat tornit. Niitä on monta. Ehkä noin 14. Tai sitten 17. Toinen näköalatorni on kalteva Reichenturm (osoite Reichenstrasse), edellistä tornia muutaman metrin vielä korkeampi. Bautzenin tornit on rakennettu 1400-1600 luvuilla eri tarkoituksiin. Jotkut ovat olleet toimineet vesitorneina kuten edellä mainittu Alte Wasserkunst (joka on nyt toki museo), toiset puolustustorneina, vahtitorneina, raatihuoneen torneina tai kirkontorneina kuten myöhäisgoottilainen Pyhän Pietarin tuomiokirkko, joka toimii samanaikaisesti sekä katolisten että evankelisluterilaisten kirkkona. Tornit sanotaan saksaksi Türme. Sana muistuttaa suomenkielistä sanaa tyrmä. Sattumaa vai ei, mutta Bautzenilla on ollut 1900-luvulla ollut pahamaineinen kaiku. Natsiaikoina 1933- 1945 kaupungissa toimi vankileiri, ja toisen maailmansodan jälkeen ensin Neuvostoliiton erikoisleiri 1945-1956 ja sen jälkeen DDR:n aikana 1956-1989 Stasin vankila. Nykyisin toisessa entisistä vankiloista toimii viattomille uhrille omistettu museo osoitteessa Weigangstraße 8a, Bautzen. Toinen vankiloista toimii edelleen miesten vankilana. Bautzenista löytyy toki hauskuutta. Kleinwelkan teemapuistoissa on lapsille monenlaista tarjottavaa. Dinosaurus-puisto näyttää, miltä näyttivät dinosaurukset ja muut saurukset, jotka elivät maailmassa kauan sitten (jopa ennen vanhempien syntymää). Sokkelopuistossa voi luvalla eksyä, eivätkä vanhemmat ihan heti löydä. Bautzen on kaksikielinen kaupunki. Toinen kaupungin virallinen kieli on yläsorbi, ja kaupungin yläsorbinen nimi on Budyšin. Yläsorbi on länsislaavilainen kieli, jota puhuu äidinkielenään noin 15 000 henkeä. Bautzen on sorbien kulttuurin keskus. Bautzenissa toimii mm. kaksikielinen teatteri sekä maailman ainut sorbikirjakauppa. Sorbien historiaan ja kulttuuriin voi perehtyä Sorbimuseossa. Lisätietoja: sachsen-tourismus.de, goerlitz.de.

Lue lisää Saksasta lomakohteena. Adrianin matkat Saksaan.