Matka Sloveniaan Alpit

Matka Sloveniaan Alpit – Julisilla Alpeilla Sinua odottaa monta upeata kohdetta alppijärvien tuntumassa, mm. matkailijoiden suosima Bled, kaunis Bohinjin järvi ja Slovenian vilkkain laskettelukeskus Kranjska Gora. Tällä seudulla sijaitsee myös mäkikotkien Planica.

 

Matka Sloveniaan Alpit

Matkailijoiden rakastama Bled on Slovenian matkailun kestosuosikki monestakin syystä: se on suhteellisen lähellä Ljubljanan lentokenttää ja tarjoaa kauniiden alppimaisemien lisäksi useita tapoja viettää täydellinen loma alppimaisemissa. Valmismatka Sloveniaan ei olisi täydellinen ilman retkeä Blediin.

Kaunis kirkkaansininen Bledin järvi saarineen hallitsee Bledin kaupunkimaisemaa. Runsaan kahden kilometrin pituisen järven syvyys on 30 metriä. Järvi on tektonista alkuperää, joka syntyi niin, että lähellä oleva Bohinjin jäätikkö sulaessaan koversi kolon ja järvi jään sulaessa täyttyi vedellä. Järven keskellä sijaitsee pienehkö saari, jossa on barokkikirkko. Saarelle pääsee Bledille tyypillisellä pletna-turistiveneellä. Reippaammat kävijät voivat myös vuokrata veneen ja soutaa itse saarelle. Kesäisin järvessä voit uida kaupungin rannalla. Järveä ympäröi viehättävä kävelytie, joka on sopivasti erotettu ajoradalta. Kävelyn päätteeksi voitkin sitten hyvällä omatunnolla istahtaa konditoriaan ja tilata kaupungin erikoisuuden: Bledin kreemileivoksen (kremne rezine). Leivosten resepti on kuulemma keksitty Hotel Parkin kahvilassa, jossa niitä saa edelleenkin.

Toinen Bledin kuuluisa nähtävyys on Bledin linna. Tämäkin maamerkki erottuu hyvin, sillä linna on rakennettu 130-metrisen kallionjyrkänteen päälle, josta aukeaa upea näkymä Bled-järvelle. Linna on Slovenian kolmanneksi suosituin matkailunähtävyys. Vain Postojnan tippukiviluola ja Ljubljanan eläintarha ohittavat Bledin linnan kävijäluvuillaan. Tuhatvuotisen linnan yhteydessä on museo,sekä kirjapaino, viinikellari, rohtogalleria ja ravintola. Kaupunkia voi kierrellä hevoskyydissäkin. Bledin vossikka kuljettaa turisteja kaupungin alueella, mutta mahdollista on myös kyyti lähiseudulle. Bledin järvimaiseman viehätysvoimasta ovat olleet pitkään tietoisia myös valtion päämiehet. Täällä esimerkiksi asuskeli mielellään Jugoslavian presidentti Tito kuninkaallisen edeltäjänsä tavoin Vila Bled -nimisessä huvilassa, joka on nykyisin 50-luvun tyyliä edustava elegantti hotelli. Bled on sopiva matkailukohde ympäri vuoden, sillä täällä aktiivilomailijalla löytää monipuolista tarjontaa.

Samaan hengenvetoon voidaan todeta, että täältä löytyvät myös passiivilomailijalle ympäri vuoden mukavat oltavat. Koska Bled sijaitsee Julisten Alppien juurella, täällä on tietysti talvella lunta. Välillä paljonkin. On hiihtolatuja, mahdollisuus harrastaa hiihtoretkeilyä, lasketella ja luistella. Kesäaktiviteettilista on vielä pitempi. Täällä voit pelata golfia tai minigolfia, pyöräillä, liidellä, kävellä, patikoida, vaeltaa, kiipeillä vuoristossa, uida, pelata tennistä, soutaa, laskea koskea, ratsastaa, harrastaa canyoning-lajia tai kesäliukumäkeä. Vähemmän aktiiviset lomailijat voivat mennä vaikka kalastamaan. Bledin järvestä saa monnia, haukea, karppia ja järvitaimenta. Kalastamista varten tarvitaan lupa, jonka voi ostaa esimerkiksi Fauna-nimisestä kaupasta. Aina voit tietysti nauttia kylpylän lämpimässä vedestä.

Monille on Bled myös tukikohta kohti seikkailuja Julisille Alpeille ja Karavankeille. Bledissä sijaitsee myös Triglavin kansallispuiston päämaja ja tiedotustoimisto. Tämä Slovenian ainoa kansallispuisto on laaja, pinta-alaltaan noin 830 neliökilometriä. Bledin lisäksi Triglavin kansallispuistoon kuuluu 7 muuta kuntaa. Kansallispuistossa sijaitsee Triglav, Slovenian korkein huippu (2864 m), kansallissymboli joka tyyliteltynä esiintyy myös Slovenian lipussa. Räätälöidyllä matkalla Sloveniaan voit tilata itsellesi vuoristo-oppaan.

Triglavin kansallispuisto alkaa Vintgar–kanjonista, joka sijaitsee 4 kilometriä Bledistä pohjoiseen. Vintgarin kanjoni hurmaa ensisilmäyksellä. Paitsi näköaistille, kanjoni on miellyttävä myös kuuloaistille useiden pienempien ja isompien vesiputouksien ansiosta, jotka on muotoillut alla virtaava Radovna-joki. Kanjoni on 1600 metriä pitkä, ja kävellen päästä päähän tarvitaan puolisen tuntia (ellei oteta liikaa valokuvia). Vaikka kanjonin kautta johtava kävelytie onkin aika hyvässä kunnossa, liikuntarajoitteisille se voi sittenkin olla hankalaa maastoa, eikä se ole suunniteltu esimerkiksi pyörätuolilla liikkumiseen. Vintgarin vehreys ja kristallinkirkas vesi ovat viehättäneet matkailijoita niinkin pitkään kuin jo vuodesta 1893. Vintgar on aina kaunis, mutta helteisenä kesäpäivänä varsin oiva kohde ilman raikkauden takia.

Toinen Triglavin kansallispuiston nähtävyys lähellä Vintgaria on Pokljukan rotko, joka on, toisin kuin Vintgar, suurimmaksi osaksi kuiva lukuun ottamatta rotkon alempaa osaa, jossa virtaa Ribšcica- puro. Hienot maisemat, jossa näkyy Bled kuten kämmenelle asetettuna, tarjoavat myös kaupungin ympärillä olevat ylängöt ja kukkulat, kuten Pokljuka (1100 – 1400 m), Jelovica (710- 1672 m), Mežakla (1000-1300 m) ja matalammat Straža (642 m), Osojnica (685- 756 m) ja Kuhovnica (714 m).

Matkalla Sloveniassa voit Bledin seudun lisäksi käydä myös viereisessä Radovljicassa. Toisin kuin Bled, Radovljican pikkukaupungin ja sen ympärillä olevien kylien ilmapiiri on aito alppimainen ja vähemmän elitistinen kuin Bledin. Kaupungissa voit nähdä mm. vanhoja kaupunkilaistaloja ja käydä Mehiläismuseossa. Radovljican kunnassa sijaitsee myös Begunje -niminen kylä, jossa valmistetaan mäkikotkiemme suosittuja Elan-suksia. Kylä on myös tunnettu slovenialaisen folkmusiikin kehtona, sillä sieltä on kotoisin Keski-Euroopassa hyvin suosittu Avsenik-orkesteri, joka on tähän mennessä julkaisut 35 miljoonaa levyä ja säveltänyt yli 1000 kappaletta. Kunnioitettava määrä! Maailmanmaineesta huolimatta, Avsenikin veljekset ovat pysyneet uskollisena kylälle ja perustaneet sinne mm. kustantamon ja musiikkikoulun, sekä myös jääneet uskollisina omalle Gasthausille, jossa voi ruokailla. Lisätietoja: bled.si.

Räätälöidyllä valmismatkalla Sloveniaan ohjelmaan kuuluu usein myös Bohinj, joka on Bledin naapurikunta.

Bohinj sijoittuu Triglavin kansallispuiston sydämeen. Suurin osa kunnasta onkin tällä upealla alueella. Bohinj on aito alppimaisemien helmi, ja monien mielestä Slovenian kaunein kunta. Bohinj on “kilpailevaa” Blediä aidompi, ja Bohinjissa on vähemmän matkailijoita. Bohinjin symbolina pidetään Zlatorog-nimistä kultasarvista vuorikaurista, joka on inspiroinut omalla olemuksellaan monia tarujen kertojia. Bledin tavoin myös Bohinjin maisemaan kuuluu järvi, mikä on Bohinjinkin päänähtävyys. Bohinjin järvi on Slovenian suurin luonnonjärvi. Järvi sijaitsee 525 metriä merenpinnasta ja sen syvyys ulottuu 45 metriin. Bohinj saa vettä pääasiallisesti Savica-joesta, joka Ukancin kohdalla virtaa järveen. Järven vesi on kristallinkirkas ja soveltuu erinomaisesti uimiseen. Toisin kuin viereisessä Bledissä, Bohinjissa ei ole selkeää kunnan keskustaa, aivan kuten esimerkiksi Espoossa. Kunnan hallinnollinen keskus on kuitenkin Bohinjska Bistrica, jossa sijaitsee muun muassa Pyhän Johanneksen kirkko, Bohinjin maamerkki.

Bohinjin laakso alkaa Savica-joen karstimaisesta lähteestä, jonka lähdeon 836 meren pinnalla oleva vesiputous. A-mallinen vesiputous on harvinainen sikäli, koska vesi jakautuu kahteen suihkuun siinä osassa joka ei näy ulospäin. Vesiputouksen korkeus on 78 metriä. Paikalle pääsee jättämällä auton vesiputouksen parkkipaikalle ja kiipeämällä ylös. Matkailuopasteen mukaan kävelyreitti on vain 152 metriä pitkä ja kestää 20 minuuttia, mutta tässä aikataulussa se ei onnistu ihan jokaiselta kävelijältä. Paikalla odottavat kuitenkin upeat maisemat vaivannäön palkinnoksi. Savica-putouksen yhteydessä sijaitsee Gasthaus, jossa voi ruokailla (653 m). Gasthaus tarjoaa oikeata perusslovenialaista slow foodia, joka hyvälle tuoksuu ja hyvälle maistuu. Adrianin henkilökunta söi hyvällä ruokahalua makkaroita Kranjin tapaan ja papusoppaa makkaran kyydittämänä. Juomaksi Zlatorog-olutta (jonka logossa on tietysti gemssi). Papusopan maku oli taivaallinen ja unohtumaton, eikä keitto edes paljon maksanut. Kalaa ei tilattu sillä Gasthausissa ei ollut silloin tarjolla. Muuten Savica-joessa uiskentelevat tyytyväisinä ainakin purotaimen, kirjolohi, harjus, made ja turpa.

Toinen Bohinjin nähtävyys on Bohinjin vuoristopaimenmuseo, tai tuttavallisemmin Juustomuseo, joka sijaitsee Stara Fužinassa. Museossa voi nähdä, miten entisinä aikoina tehtiin näillä alppiseuduilla juustoa. Juusto oli pitkään tärkeä Bohinjin tuote, ja monet perheet saivat elantonsa tämän alppiherkun ansiosta. Museo on periaatteessa auki läpi vuoden, mutta aukioloajat kannattaa kuitenkin tarkistaa.

Bohinj on siunattu myös useammalla upealla vuoristolla, joten Bohinjissa voi lasketella ja hiihtää. Siksi räätälöity valmismatka Slovenian Bohinjiin onnistuu vuoden ympäri. Suurimmat hiihtokeskukset ovat Vogel, Cerkno ja läheisempi Kobla (jonne pääsee myös junalla). Vogelissa vaaditaan aikamoista laskettelukokemusta, Cerkno ja Kobla sopivat puolestaan paremmin muillekin, myös lapsiperheille. Nämä sekä kaikki muut lähellä olevat vuoristot, esimerkiksi Senožeta, Soriška planina tai ampumahiihtokeskus Pokljuka sopivat lumettomana aikana hyvin myös vaellusretkelle ja vuorikiipeilyyn. Reippailun jälkeen onkin sitten mukava rentoutua upeassa Bohinjin vesipuistossa. Lisätietoja: bohinj.si

Julisten Alppien laaksossa 800 metrin korkeudella sijaitseva Kranjska Gora on Slovenian kuuluisin talviurheilukeskus. Vauhtia ja urheilutarjontaa riittää: eripituisia ja eri vaativuusasteisia rinteitä tarkoitettu päivä- ja iltalasketteluun, murtomaahiihtolatuja, pulkkamäkiä, teko- ja luonnonjäärata, hiihto- ja lautailukouluja, välinevuokrausta. Räätälöidylle matkalle Slovenian Kranjska Goraan voit mennä milloin itsellesi sopii. Jos talvella et ehdi tulla, voit laskea mäkeä kesäkelkkaradalla silloinkin kun lumi on jo sulanut. Päärinteet sijaitsevat 785 – 1623 metrin korkeudella ja niitä on monia. Laskettelukeskus sopii sekä lapsille ja aloittelijoille että kokeneille laskijoille sillä alueella on myös punaisia rintestä ja myös jokunen musta rinne.

Kranjska Gorassa järjestetään vuosittain tammikuun lopussa Alppihiihdon maailmancupin osakilpailuja, pääasiassa suurpujottelussa. Tällä ovat menestyneet suomalaisetkin laskijat. Kranjska Goran kunnassa sijaitsee myös meille suomalaiselle tuttu lentomäki Planica. Monille suomalaiskotkille tämä on ollut varsin menestyksekäs paikka, ja moni on palannut kotimaahansa kristallipallo matkalaukussaan. Tästä Adrianin henkilökunta nostaa hattua: pää menee pyörälle pelkästään jo tämän hyppyrimäen näkemisestä.

Kranjska Gora sopii hyvin aktiivilomailuun kesälläkin. Seutu on kuin luotu ulkoiluun: vaeltamiseen, patikointiin, sauvakävelyyn, pyöräilyyn, vuorikiipeilyyn… aktiviteetit eivätkä luonnon kauneudet lopu kesken. Bledin ja Bohinjin tavoin myös osa Kranjska Goran kunnasta kuuluu Triglavin kansallispuistoon. Lähin paikka, josta Triglav-huippua (2864 m) pääsee lähestymään autolla on Vratassa sijaitseva Aljažin vuoristomaja (1015 m). Mojstranan kylästä lähtevä 12 km pituinen tie on osittain asfaltoitu, kapea kylläkin, mutta liikennettä siellä ei ole kovin paljon. Lumisina aikoina sitä ei kannata edes yrittää ajaa, ja sitä paitsi Aljažin vuoristomaja onkin silloin kiinni. Reippaan ulkoilun vastapainoksi kannattaa käydä lämmittelemässä Kranjska Goran kylpylähotellissa. Helpoin tapa on sisällyttää kylpyläkäynti räätälöityyn matkaan Sloveniaan.

Kranjska Goran matkailutoimisto suosittelee pistäytymistä Zelenci-nimisessä paikassa, joka on Sava Dolinka-joen lähde. Lähteelle vesi tulee 2 metrin syvyydessä olevasta hyvin vihreävärisestä järvestä. Zelenci on luonnonreservaatti, jossa elelee useita harvinaisia eläin- ja kasvilajia. Kranjska Goran toisella puolella löytyvät Martuljekin vesiputoukset, joihin on nettisivujen tietojen mukaan haastavampi pääsy.

Kranjska Goran kunta sijaitsee aivan Itävallan ja Italian kolmoisrajalla. Rateče-kylän kautta pääsee Italiaan, ja Itävaltaan johtava tie vie Villachin suuntaan Korensko sedlo- rajaylityspaikan kautta. Adrianin henkilökunnan mielestä tie, joka jatkuu Kranjska Gorasta Vršičin solan (1611 m), Bovecin ja Kobaridin kautta Tolminiin on Slovenian upein vuoristotie.

Tie johtaa Nova Gorica/Gorizian kaksoiskaupunkiin. Reitin varrella on useita slovenialaisia ravintoloita, joissa tarjotaan perinteistä kotiruokaa. Tie seuraa aika tarkasti Soča-joen vesireittiä, joka voi olla mielenkiintoinen myös historiasta kiinnostuneille matkailijoille. Nähtävissä on nimittäin ensimmäisen maailmansodan aikainen suuri rintama, Isonzon-joen rintama, sloveeniksi soška fronta. Tällä 90 kilometrin pituisella taistelukentällä käytiin vuosina 1915-1917 varsin verisiä taisteluita, jolloin Italian ja Itävalta-Unkarin armeijat ottivat yhteen jopa kaksitoista kertaa. Suurin osa taisteluista käytiin Slovenian alueella. Rintama on Slovenian suurin ja kuuluu myös alppiseudun suurimpiin. Soča-joen taisteluista kirjoitti myöhemmin Ernest Hemingway kuuluisassa romaanissaan Jäähyväiset aseille. Lisätietoja Soča-joen rintamasta saa Kobaridin rintamamuseosta, jossa palvellaan luonnollisesti yhtä hyvin saksaksi kuin italiaksikin. Sekä englanniksi, totta kai.

Bovec on kunta, jonka jopa kolmannes kuuluu Triglavin kansallispuistoon. Bovecin tärkein laskettelukeskus on Kanin-vuoristo (2202 m), joka italialaisen Sella Nevean kanssa muodostaa yhteisen hiihtokeskuksen. Kaninille johtaa köysirata. Seudulle tyypillisten kauniiden alppimaisemien lisäksi Bovec on profiloitunut vauhdikkaana urheilupaikkakuntana, joka tarjoaa extreme-lajielämyksiä kuten esimerkiksi suosittua Soča-joen koskenlaskua. Bovecin Trenta-laaksossa sijaitsee Soča-joen lähde. Lähteen on kehuttu kuuluvan Julisten Alppien kauneimpiin karstilähteisiin. Kristallinkirkkaassa Soča-joessa asuu endeeminen Salmo trutta marmoratus, jonka Adrian suomensi Sočan kirjoloheksi. Turkoosivärinen Soča virtaa myös Tolminin ja Kobaridin kautta. Tolminin kohdalla Soča-jokeen virtaa Tolminka-joki, jossa on upeita rotkoja. Kobaridin vesi-ihme on puolestaan Veliki Kozjak-vesiputous, joka laskeutuu 15 metrin korkeudelta. Tolminin lähellä olevassa Javorcan kylässä historiaa voi muistella Pyhän Hengen kirkossa, joka on omistettu Sočan rintamalla kaatuneille itävaltalaisarmeijan sotilaille ensimmäisessä maailmansodassa. Lisätietoja: kranjska-gora.si, planica.si, tnp.si, soca-valley.com.

Lue lisää Sloveniasta lomakohteena. Adrianin matkat Sloveniaan.