Matka Sloveniaan Rannikko

Matka Sloveniaan Rannikko – täällä koet myös Välimeren lämmön. Lähelle rannikkoa sijoittuvat eksoottinen luolainen karstimaa, sekä erinomaisista oranssiviineistä kuuluisa seutu.

 

Matka Sloveniaan Rannikko

Vaikka Slovenian rannikko kuuluukin Euroopan lyhimpiin rannikkoihin (vain noin 46 km), rannnikko on ihan aitoa Välimerta. Rannikolle mahtuu kolme kuntaa: Koper, Izola ja Piran. Koko alue on kaksikielinen. Toinen kieli on italia.

Slovenian rannikon suurin kaupunki on Koper, jonka esikaupunki Ankaran toimii rantalomapaikkana, jossa on hotelleja, hyvinvointikeskuksia ja ravintoloita. Koper on Slovenian ainoa kauppasatamakaupunki, jonka nähtävyyksiin kuuluu ainakin kaksi erikoista rakennusta 1400-luvun venetsialaisajoilta: Preetorin palatsi ja sitä vastapäätä Loggia-palatsi. Koperista muutaman kilometrin päässä maaseudulla sijaitsee pieni Hrastovljen kylä, jossa voi nähdä Kuolematanssifreskon, hienon taideluomuksen 1400-luvulta. Fresko sijaitsee kylän pienessä kirkossa.

Koperista etelään sijoittuu Izolan kunta. Izola oli alun perin saari (ital. Isola), joka liitettiin mantereeseen 1800-luvulla. Näinkin pienenä kaupungilla Izolalla on tarjottavana monia kauniita rakennuksia turistien silmän iloksi, varsinkin venetsialaisaikaisia: esimerkiksi Pyhän Maurin kirkko 1500-luvulta ja kaunis barokkityylinen palatsi Besenghi degli Ughi 1700-luvulta. Izola tunnetaan myös kalastuspaikkana, josta löytyy useampi pieni kalakauppa. Kaupungin erikoisuutena on tuoreiden kalojen myynti suoraan kalastajilta rantaviivan tuntumassa. Räätälöidyllä matkallasi Sloveniaan mieleenpainuvana elämyksenä voi olla kalastusretki, jossa päästään troolarin kyytiin seuraamaan kalastusta Välimerellä. Vaihtoehtoisesti voit mennä veneretkelle Piraniin, jolloin retken kuuluu myös sardellien ja viinien maistiaiset.

Istriassa syödään muutenkin hyvin, eikä pelkästään kaloja. Tämä koskee sekä Slovenian, Kroatian että Italian Istriaa. Suurin osa Slovenian rannikon ravintoloista sijaitsee turistien suosimassa Portorožissa. Portorož on Slovenian rannikon elitistinen paikka, jonka useimmissa ravintolassa tarjotaan esimerkiksi tryffeleitä.  Portrožiin suosio lomakohteena perustuu useampaan seikkaan: se sijaitsee rannikolla, sää on tavallisesti aurinkoinen, laventeli tuoksuu ja meressä pääsee uimaan useamman kuukauden aikana. Adrian Matkat järjestää räätälöityjä valmismatkoja Sloveniaan vuoden ympäri. Kylmempään vuodenaikaan voit mennä paikkakunnan kylpylään tai hyvinvointikeskukseen, joita on Portorožissa useita ja joiden tarjonta ulottuu perustasosta luksuspalveluun. Toinen arvostettu kylpyläpaikka on Talaso Strunjan, joka sijaitsee rauhallisessa Strunjanin kylässä. Kolmas syy Portorožin suosioon ovat varmaan kaupungin kasinot ja (tavallisesti sloveenijulkkiksien) halu näyttäytyä elitistisessä Portorožissa. Portorož kuuluu Strunjanin tavoin Piranin kuntaan.

Toisin kuin turistipainotteinen Portorož, valmismatkalla Sloveniaan voit kokea myös rauhallisen Piranin. Piran on kaunis, kompakti ja viehättävä pikkukaupunki, joka on kokonaisuus, jossa yhdistyvät historia, Välimeri ja kalastajakylä sopusuhtaisesti. Piran on kaunis venetsialaistyylinen pikkukaupunki, jonka viehätys korostuu pienissä kaupungin kujissa. Kaupungin keskustori on nimetty Giuseppe Tartinin mukaan, sillä tämä 1700-luvun säveltäjä ja viulisti oli syntynyt Piranissa. Piraniin ei pääse autolla, vaan menopeli pitää jättää parkkipaikalle vanhan kaupungin ulkopuolelle.

Piranin kunnassa sijaitsee myös Sečovljen maisemapuisto, jossa voi nähdä miten suolaa on valmistettu viimeiset 700 vuotta perinteisellä petola -menetelmällä. Suolaa kuivataan samalla tavalla yhä edelleen, mutta Sečovljen suola-altaat palvelevat nykyisin ehkä enemmän historiasta kiinnostuneita matkailijoita ja toimivat pääsääntöisesti elävänä museona. Nimenomaan elävänä, sillä siellä elävät mm. harvinaisemmatkin kasvi- ja eläinmaailman edustajat kuten esimerkiksi harvinainen kala Cyprinodon fasciatus tai uhanalainen Emys orbicularis (Euroopansuokilpikonna). Suola-altaiden kaupasta saa ostaa vaikka minkälaisia suolatuotteita, kukkaissuolasta suolasuklaaseen. Ruoka ja viinisuositus: tryffelit; paikalliset punaviinit Refošk, Cabernet-Sauvignion, Merlot, paikalliset valkoviinit Malvazija, Chardonnay, Harmaa Pinot. Lisätietoja: portoroz.si, visitizola.com.

Melkein puolet Sloveniasta muodostaa eksoottinen karstimaa. Karstimaa on maisemamuoto, joka syntyy kun hiilihappopitoinen sadevesi syövyttää liukenevat aineet kallioperästä. Tätä tapahtuu yleensä karbonaattipitoisissa kivissä, kuten kalkkikivessä ja dolomiitissä. Karstimaisemissa nähdään usein syviä ja pitkiä maanalaisia onkaloita, maanalaisia jokia ja ajoittaisia järviä. Sekä luolia! Sloveniassa on erittäin paljon luolia. Tällä hetkellä noin 8500, mutta joka vuosi löydetään niitä vielä noin 100 lisää. Niistä 16 on avoinna turisteille. Tunnetuimat niistä ovat Postojnan ja Škocjanin luolat. Slovenian karstialue käsittää maan länsiosan.

Karstia on olemassa monenlaista, mutta tässä luvussa keskitytään klassiseen dinaariseen karstiin. Adrianin suurpiirteisen ja epätieteellisen luokituksen mukaan tämä alue alkaa Italian rajan tuntumassa lännessä, leviää itään Ljubljanan alapuolelta ja päättyy jonnekin Kroatian rajan tienoille.

Aloitetaan pohjoisesta. Pieni Idrija on kaupunki, joka on kehittynyt pitkälti elohopean ansiosta. Kehitys alkoi varsin voimakkaasti vuonna 1490. Idrijan elohopeakaivokset eivät olleet pelkästään merkittävä tulolähde kaupungille, vaan muokkasivat kaupungin kulttuuri- ja sosiaalista elämää. Idrijassa voi tutustua elohopean historiaan ja nähdä mm. kaivosteatterin. Idrija on yhdessä Espanjassa sijaitsevan Almadén kanssa merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon. Näillä paikkakunnilla sijaitsivat suurimmat elohopeakaivokset maailmassa. Idrija tunnetaan myös pitsinypläyksen ansiosta ja sen 1800-luvulla perustetusta nypläyskoulusta.

Aivan Italian vieressä oleva Lipican pikkukylä tunnetaan maailmalla varmaan parhaiten uljaista Lipizzanhevosista. Jo 1500-luvulla perustettu Lipican siittola toimii edelleen ja vetää turisteja ihmettelemään pieniä pikkuhevosia, joista vähitellen kasvaa kouluratsastuskelpoisia esiintyjiä.

Lähelle Lipicaa sijoittuu Škocjanin luolaston aluepuisto. Škocjanin luolat kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin karsti-ilmiön omaperäisyytensä vuoksi. Luolaketju on noin 6 km pitkä ja kokonaissyvyydeltään 200 metriä. Siihen kuuluu useita maanalaisia vesiputouksia, tippukiviä, yksi maailman suurimmista yhtenäisistä luolista ja useita doliineita eli luolia, joiden katto on romahtanut. Vaikutuksen tekee maan alla virtaavan humisevan joen kaiku. Tutustuminen luolastoon kestää noin puolitoista tuntia ja kävelymatka on 3 kilometrin pituinen. Valmismatkalle Sloveniaan siis lämpimiä vaatteita mukaan!

Lipica ja Škocjan sijaitsevat Krasin alueella. Alue on Sloveniassa kuuluisa paikallisesta pršut– (prosciutto) ilmakuivatusta kinkusta, joka maistuu erityisen hyvin Teran-punaviinin kyydittämänä. Teran tehdään Refošk-lajikkeesta, joka kasvaa esimerkiksi Nanos– vuoren juurella. Muita paikallisviinejä ovat punaviini Merlot sekä valkoviinit Malvazija, Laški Rizling, Rebula, Chardonnay. Viiniä valmistetaan myös toisella läheisellä alueella, joka tunnetaan nimellä Goriška brda. Näitä viinejä pidetään Slovenian laadukkaimpina, mikä on muutaman tärkeän tekijän yhteenlaskettu tulos: savi-, merkeli- ja kalkkipitoinen maa, maaston muodostuma ja mukava ilmasto (paljon aurinkoa ja melkein lumettomat talvet). Näissä ihanteellisissa olosuhteissa parhaiden menestyvät punaviineistä Merlot ja Cabernet, ja valkoviineistä Rebula, Sivi Pinot, Sauvignon, Chardonnay ja Tokaj. Viinialueen keskus on pienessä Dobrovon kylässä, josta löytyy useampikin viinin valmistaja. Goriška brdan seutu on erinomaisten oranssiviinien kehto.

Dobrovo ei ole kovin kaukana alueen suurimmasta kaupungista Nova Goricasta, joka yhdessä italialaisen naapurikaupungin Gorizian kanssa muodostaa kaksoiskaupungin. Vuosina 1948-1991 kaupunkien välillä oli raja. Kaupungissa sijaitsee Kostanjevica-kukkula, josta löytää mm. pyhiinvaelluskohteena olevan Marian ilmestyspäivän kirkon ja fransiskaaniluostarin. Kirkon kryptaan on haudattu viimeiset kuninkaalliset Bourbonin suvut jäsenet, mm. kuningas Kaarle X perheineen. Hän oli päätynyt Goricaan heinäkuun 1830 vallankumouksen jälkeen. Luostarin julkisivua koristavat Bourbonin ruusut. Kostanjevicaa vastapäätä kaupungin pohjoisosassa sijaitsee puolestaan Sveta Gora-niminen mäki, joka on toiminut pyhiinvaelluskohteena jo 450 vuotta. Korkeutta tällä mäellä on 682 metriä. Jyrkästi nousevan ajotien päätteeksi ylhäällä odottavat huikeat maisemat, joista mm. näkyy Istria, Venetsia, Dolomitit sekä Kamnikin ja Juliset Alpit.

Notranjska-alueen erikoisuus ovat lukuisat karstimaan luolat, joista kävijämäärältään suurin ja kuuluisin on Slovenian yksittäinen matkailunähtävyys – Postojnan kaupungissa sijaitseva Postojnan tippukiviluola. Koko luolasto on noin 20 km pitkä, mutta matkailijat pääsevät näkemään siitä neljänneksen, siitäkin suurimman osan junassa istuen. Luolassa tippukiviä on kahdenlaisia: on pienempiä, stalaktiitteja, jotka riippuvat katosta ja isompia, stalagmiitteja, jotka kasvavat maasta ylös. Tippukivet ovat tietysti erimuotoisia ja erivärisiä, punertavista harmaisiin. Jos on tuuria, luolassa voi nähdä harvinaisen maanalaisen eläimen: olmin. Luolassa on viileätä, joten kannattaa varata lämpimiä vaatteita mukaan. Muutaman kilometrin päässä Postojnan tippukiviluolasta löytyy Predjamski grad -niminen linna. Tätä sadan metrin korkean kallion edessä seisovaa linnaa on ollut vaikea saavuttaa sen 700 vuoden pituisessa historiassa. Linnassa sijaitsee museo, ja siellä ajoittain järjestetään keskiaikaisia tapahtumia. Alueen viinisuosituksia: valkoviinit Beli Pinot, Sauvignon, Pinela, Zelen; punaviinit Barbera, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Slovenian suurin järvi – Cerknican järvi kuuluu Notranjska aluepuistoon. Järven koko vaihtelee, mutta useimmiten se on 38 km². Vesipintatasokin vaihtelee 546-551 metrin välillä meren pinnasta. Luvut vaihtelevat eri vuodenaikoina koska vesi nousee maan alta sateiden mukana ja myös katoaa sinne kuivina aikoina. Järvi on tärkeä elinympäristö lukuisille elämille, ja sadoille linnuille se on pesimisalue.

Črnomeljin kunnassa sijaitsevan Kolpan maisemapuiston päänähtävyys on Kolpa-joki, jota on myös kutsuttu Slovenian puhtaimmaksi joeksi. Maisemapuiston erikoisuus on virtaavan joen ja sen biologisen ympäristön monimuotoisuus, jossa on lähteitä, pienempiä tai suurempia vesiputouksia, kallioita, koivikkoja, lehmuksia ja harmaahaikaroita.

Kolpan maisemapuistosta 70 km koilliseen ja toisen joen äärellä sijaitsee Kostanjevica na Krki. Kostanjevican pikkukaupunki on tuttu monille taiteilijoille eri puolella maailmaa, koska entisessä sistersiläisessä luostarissa on järjestetty Forma Viva– kansainvälisiä symposiumeita jo monen vuosikymmenen ajan. Monet nimekkäät kuvanveistäjät löytyvät näytteilleasettajien listalta. Näissä tiloissa rinnakkain toimii Božidar Jakac- niminen galleria, joka on omistettu Slovenian kuuluisalle taiteilijalle. Galleriassa säilytetään myös jonkun verran arvokasta kartusiaanien taidetta. Karstialueella kun ollaan yhä edelleen, mainittakoon, että Kostanjevicallakin on oma luolansa, joka on muihin slovenialaisiin luoliin verrattuna suhteellisen pieni.

Edellä mainittu kartusiaanien taide on lähtöisin läheisestä Pleterjen kylästä, jossa sijaitsee Slovenian ainoa kartusiaaniluostari. Kartusiaanit on katolinen sääntökunta, joka on perustettu 1000-luvun lopussa mm. hiljentymistarkoitukseen. Kartusiaaniseen elämäntyyliin kuuluu vähäpuheisuus ja tietynlainen erakoituminen: munkit kokoontuvat ainoastaan rukouksen yhteydessä. Kartusiaaniluostarissa ei voi vierailla, mutta luostarin kaupassa voi toki käydä ja ostaa munkkien valmistamia tuotteita. Niistä tunnetuin on päärynäviina: viinapulloon on upotettu päärynä alullaan, joka on pullon sisässä kasvatettu luostarin puutarhassa. Lisätietoja: idrija-turizem.si, lipica.org, brda.si, postojnska-jama.eu.

Lue lisää Sloveniasta lomakohteena. Adrianin matkat Sloveniaan.